Toiletalliantie voert actie voor meer openbare toiletten

Iedere 500 meter een openbaar toilet
Iedere 500 meter een openbaar toilet
Foto: Pixabay

Actie in Zwolle op Wereld Toiletdag voor meer openbare toiletten. Op dinsdag 19 november, op Wereld Toiletdag, vraagt de Toiletalliantie, dat bestaat uit de Maag Lever Darm Stichting en 12 maatschappelijke organisaties, aandacht voor het belang van meer opengestelde en toegankelijke toiletten in Nederland.

Tijdens de ochtendspits worden bezoekers aan de openbare toiletten op NS Station Zwolle hartelijk ontvangen door de ludieke en komische toiletdames ‘Spik en Span’.  Mensen kunnen die dag gratis naar het toilet. Sanifair opent de poortjes van de WC’s en doneert het aantal bezoekers van deze dag x 0,70 cent aan de Maag Lever Darm Stichting.

Noodzaak

Voor veel Nederlanders is het hebben van een toilet in de buurt noodzakelijk om met de trein te kunnen reizen, te kunnen winkelen of boodschappen te kunnen doen. Helaas is een toilet te vaak afwezig of weggestopt in een magazijn of onderin een parkeergarage. Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en initiatiefnemer van de Toiletalliantie: “Ons doel is dat niemand meer thuisblijft vanwege het tekort aan openbare toiletten. We hopen dat de aandacht die deze actie genereert voor andere stations en gemeenten in Nederland een voorbeeld kan zijn.”

Hoognodige openbare toiletten

Het doel van de Toiletalliantie is dat er in 2023 om de 500 meter in alle stadscentra een toegankelijk toilet moeten zijn. De openbare toiletten op NS Station Zwolle zijn een heel mooie stap in de goede richting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen