De hedendaagse trends van het barbecuen

Als de avonden langer worden gaat de barbecue weer aan
Foto: Pixabay

De zomer staat voor de deur en dan gaat ook het barbecue seizoen van start. Wie straks door een willekeurige wijk loopt, dan is de kans groot dat je neus als vanzelf de lucht in gaat. Wat ruik ik daar voor lekkers? Niet alleen gasbarbecues zijn steeds populairder, maar ook wat je erop legt, kent geen grenzen: van groentes, tot pizza’s, tot appels of een hele kip. Wat zijn de barbecue-trends voor dit jaar?

Gasbarbecue

De barbecue op gas is bezig met een opmars. Tuurlijk, het blijft leuk om met kooltjes en vuur te spelen, maar een barbecue op gas is gemakkelijker in gebruik, werkt sneller en de temperatuur is makkelijker te regelen dan een houtskool barbecue. Minder kans op aanbranden dus en binnen tien minuten warm. Je kan zowel met open of gesloten deksel het eten voorbereiden, waardoor je het effect van een oven krijgt. Een gasbarbecue hoort met een goedgekeurde gasslang en drukregelaar te zijn uitgerust, zoals bij ColliShop.

Digitale gadgets

Een belangrijke trend voor 2019 is het verder digitaliseren van het barbecueën. Wat hebben die twee met elkaar te maken? Nog best veel. Niet iedereen heeft het aangeboren talent om een stuk vlees op de barbecue voor te bereiden. Wat heet, dat is een ware kunst. Zelfs met weinig barbecue ervaring kan je nu het lekkerste vlees klaarmaken dankzij handige hulpjes die op de markt zijn gekomen, zoals digitale gadgets en apps. Zo zijn Grill-it! of GrillTime populaire apps. Er zijn zelfs digitale barbecue thermometers met Bluetooth en wifi verbinding die je via een app op de hoogte houden van het garen van je vlees.

Vlees, vegan en minder saus

Vegan is helemaal in, ook op de barbecue. Wat niet wil zeggen dat vlees gemeden wordt, maar we zien wel dat steeds meer mensen voor dat echte goede en vaak biologische stukje vlees gaan. Kwantiteit boven kwaliteit. Groentes en fruit op de barbecue, zoals rode biet, venkel of appel, vallen ook goed en gezond in de smaak. Dit jaar zijn sauzen minder in en gaan we voor pure smaken. Een zelfgemaakte saus of een mopping sauce, waarmee je een stukje vlees insmeert, mogen zeker niet ontbreken. Maar de tijden van een vette laag saus over elke stukje vlees of vis zijn voorbij. We gaan voor puur.

Weg met die stokjes

Tenslotte nog wat handige tips: maak het rooster voor en na de barbecue altijd schoon met een borstel van staaldraad. Heb je die toevallig niet voor de hand, dan kun je een bol aluminiumfolie gebruiken voor hetzelfde effect. In plaats van metalen of houten stokjes kun je ook kiezen voor eetbare materialen. Wat dacht je van een tak rozemarijn die je door je stuk vis of lam prikt, een kaneelstok die je gebruikt om varkensvlees aan te rijgen of limoengras voor kip, garnalen en zwaardvis. Het houdt de boel niet alleen bij elkaar, maar het geeft het ook een extra lekkere smaak.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden