Programma Dodenherdenking Zwolle op zaterdag 4 mei

Het monument in het Ter Pelkwijkpark
Foto: Rein Tuininga

Ook dit jaar is de jaarlijkse Zwolse dodenherdenking op 4 mei bij het monument in het Ter Pelkwijkpark. De herdenking wordt traditioneel voorafgegaan door de stille omgang. Deze vertrekt na de Gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk.

Commissaris van de Koning Andrie Heidema, burgemeester Henk Jan Meijer en leden van het college zijn aanwezig.  Van 18.30 tot 19.00 uur is de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de kinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Stille Omgang

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en 19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Vandaar vertrekt de stoet om 19.15 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden: Menno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Herdenking

Tijdens de plechtigheid bij het centrale monument onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn, draagt burgemeester Henk Jan Meijer traditiegetrouw een gedicht voor. Sinds enkele jaren draagt ook het kind dat de eerste prijs van de gedichtenwedstrijd voor het basisonderwijs heeft gewonnen het eigen gedicht voor. Dit jaar is dat Tyza van Bruggen (groep 8, Onderwijsroute 10-14). Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Henk Jan Meijer leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Aan de plechtigheid werken onder anderen mee trompettiste Brenda Schut, studenten van Deltion College, leden van de Gedachteniswerkgroep, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres en scoutingorganisaties uit de stad. Gastkoor is dit keer het Slavisch Byzantijns Koor.

Concert en theater na de herdenking

Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur voorstellingen in Odeon. In de Plantagekerk verzorgt Anthem, koor voor kerkmuziek, een herdenkingsconcert. In diverse requiems staan eeuwige rust, liefde en licht centraal.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden