Theater Na de Dam houdt op 4 mei herinnering aan WO II levend

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over onze geschiedenis, oorlog en vrijheid levend te houden.
Foto: Jan Amse | Theater Na de Dam 2017

De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over en herinnering aan de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend te houden.

Met Theater Na de Dam worden de verhalen en gedachten over de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Zwolse theaters en Bevrijdingsfestival Overijssel presenteren op zaterdag 4 mei een gezamenlijk programma in en rondom Schouwburg Odeon.

Moffenmeisje | Theater Gnaffel

Theater Gnaffel

Mevrouw Danenberg woont in een verzorgingstehuis. Op een dag herkent ze in haar verzorgster de kleindochter van haar joodse vriendin. Ze begint te vertellen. Steeds meer herinnert mevrouw Danenberg zich. Ze vertelt over de ontmoeting met Hannes, over de ruzie met haar joodse vriendin, over de liefde, over haar schaamte, over haar trots en over hoe een verzetsstrijder voor haar is opgekomen. De vriendschap eindigde toen zij zelf een relatie kreeg met een Duitse soldaat. Een aangrijpend verhaal over de oorlog van de 93 jaar oude mevrouw Danenberg.

Theater de Makkers | Vanuit mijn raam

Theater de Makkers

Jongeren uit Zwolle verdiepten zich onder leiding van Theater de Makkers in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Vanuit mijn raam.

De P.C. Hooftstraat in Zwolle. Een doodgewone straat in een doodgewone buurt. Maar op 14 april 1945 blijkt dit niet het geval. Tot grote verbazing van de buurt komen er op nummer 18 die dag veertien onderduikers naar buiten gelopen. In de voorstelling Vanuit mijn raam zoomen we in op de verhalen die zich hebben afgespeeld binnen vier muren. We brengen ze naar buiten, de straat op, de wereld in.

Theatergroep De Jonge Honden | Wie sport, zondigt niet

Theatergroep De Jonge Honden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de sport in Nederland een opleving. Het aantal deelnemers groeide en de tribunes vulden zich met toeschouwers. De Duitse bezetter steunde deze vlucht in de sport. Want ‘wie sport, zondigt niet’. Voor één bevolkingsgroep golden er andere regels… Zwembaden, voetbalvelden en sportclubs werden vanaf 1941 ‘verboden voor joden’.

De voorstelling Wie sport, zondigt niet gaat over een gymvereniging tijdens de oorlogsjaren. Hierin komen persoonlijke oorlogsverhalen voorbij over spelers die de beste wilden worden om te overleven of voor moeilijke keuzes stonden. Hoe ging je om met een Joodse speler in je club, en wat als die speler vals speelt? Wat als je een statement maakt? Maak je die als individu of als groep? Confronterende en menselijke dilemma’s die nog altijd relevant zijn maar het verschil kunnen maken.

Theatergroep Jut & Jul | Hé Kerel!

Theatergroep Jut & Ju

Marie en Lise wonen beide in Zwolle tijdens de oorlog. Ze kennen elkaar niet. Ze kennen wel Teun. Teun is 10 jaar en kent iedereen. Hij is voor niemand bang en niemand maakt hem wat. Lise werkt in de winkel van haar vader. Marie leest veel, maar boeken zijn steeds moeilijker aan te komen. Als ze Teun vertelt over een boek dat ze wil hebben, denkt hij dat wel even te kunnen regelen. Teun vraagt Lise, die in de winkel nog wel eens iemand spreekt om hulp. Brengt dit boek de hen samen óf zorgt het alleen maar voor meer problemen?

Theatergroep Jut en Jul is een jonge theatergroep uit Zwolle die zich na Het Kutstuk (Café Theater Festival Zwolle) en Je Moeder (Wereldberoemde Verhalen Festival Zwolle) op 3 en 4 mei opnieuw laten zien met een nieuwe voorstelling. Voor Theater na de Dam 2019 spelen zij maar liefst drie keer hun voorstelling in het Papenstraattheater van Schouwburg Odeon.

Pauwergirls | Door de ogen van de vijand

Pauwergirls

De Pauwergirls, bestaande uit Aleid Borghardt, Jasmijn Utermark en Monique Huisman maken speciaal voor 4 mei 2019 een nieuwe muzikale voorstelling, gebaseerd op foto’s (bijna ‘selfies’) waarop jonge Duitse soldaten te zien zijn die tijdens de 2e Wereldoorlog in Zwolle werkten. Poserende Duitse soldaten voor de Sassenpoort of wandelend over de grote Markt. Tijdens de voorstelling wordt er gebruik gemaakt van oude foto’s uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel.

Door de ogen van de vijand is een liedjesprogramma waarbij de beelden, liedjes en theater door elkaar heenlopen. Oude beelden, bekende en onbekendere nummers dagen het publiek uit om ‘door de ogen van de vijand’ te kijken. De Pauwergirls maken met deze theatrale en muzikale voorstelling verbinding tussen de geschiedenis en de actualiteit van 2019. Een voorstelling die aansluit bij de herdenking op 4 mei en stemt tot nadenken en vooruitkijken. Een intieme en bijzondere voorstelling, waarin oude liedjes gekoppeld worden aan hedendaagse nummers. Driestemmig gezongen rondom de oude radio, waarbij sommige nummers worden begeleid door een pianist. Een intieme en bijzondere voorstelling die geschikt is voor alle leeftijden.

Na afloop van de voorstelling geven de Pauwergirls nog een concert in de foyer van Schouwburg Odeon, om zo samen de overgang te maken van 4 mei naar 5 mei.

 

 

 

'

Reacties

article
21349
Theater Na de Dam houdt op 4 mei herinnering aan WO II levend
De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generaties af te staan. Theater is
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/21349/theater-na-de-dam-houdt-op-4-mei-herinnering-aan-wo-ii-levend/
2019-04-26T08:33:37+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/04/26081457/Schermafbeelding-2019-04-26-om-08.18.18.png
4 mei, 5 mei, bevrijdingsdag, Pauwergirls, Theater de Makkers, theater gnaffel, theatergroep de jonge honden, Theatergroep Jut & Ju, Tweede Wereldoorlog, Zwolse theaters
Cultuur, nieuws