Wereldmeiden moeten vluchtelingen helpen een sociaal netwerk op te bouwen

De start van het nieuwe project Wereldmeiden
Foto: Vrouwenplatform Carree Overijssel

Minister Ank Bijleveld heeft het startsein gegeven voor het maatschappelijke diensttijd project ‘Wereldmeiden’. Wereldmeiden is een initiatief van Vrouwenplatform Carree, in samenwerking met Sportservice Overijssel, ISK Het Erasmus en Vluchtelingenwerk Oost.

Het project is erop gericht om meiden die als vluchteling net in Nederland zijn te helpen om een sociaal netwerk op te bouwen. Dat gebeurt door hen in contact te brengen met andere meiden die al langer in Nederland zijn en meiden met een sportachtergrond. Ank Bijleveld: “Dit project is een mooi maatschappelijk initiatief, waar we allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen.”

Wereldmeiden

In het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) begeleiden sportmeiden en meiden met een migratieachtergrond, meiden die nog maar net in Nederland zijn komen wonen richting sport- en beweegactiviteiten. Het doel is dat meiden door samen te sporten elkaars achtergronden leren kennen en dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Alle meiden maken kennis met 10 verschillende sporten in een wekelijkse sportcarrousel. Daaruit kiezen zij een beweegactiviteit die ze samen 15 weken lang verder gaan verkennen. De maatschappelijke diensttijd duurt in totaal 30 weken en kost de MDT’ers gemiddeld anderhalf uur per week. Het project Wereldmeiden wordt uitgevoerd in vijf regio’s in de provincie Overijssel, om afstanden voor de meiden niet te groot te maken. Driehonderd meiden zullen de komende tijd door deelname aan Wereldmeiden letterlijk en figuurlijk in beweging komen.

Omzien naar elkaar

Gedeputeerde Eddy van Hijum is ambassadeur voor Wereldmeiden en erg enthousiast over dit project: “Je inzetten voor een ander en elkaar is heel veel waard en dat is ook waar we in Overijssel heel goed in zijn. Dat noaberschap meegeven aan de volgende generatie en aan vluchtelingen die net in Nederland zijn, is gewoon heel waardevol. De les die je leert met dit soort activiteiten neem je de rest van je leven met je mee.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden