Forse wijzigingen in dienstregeling stadsbussen Syntus als nieuwe busstation open gaat

Er verandert nogal wat nadat het busstation is verplaatst naar Zwolle-zuid
Er verandert nogal wat nadat het busstation is verplaatst naar Zwolle-zuid
Foto: Eigen foto

De bussen van Syntus Overijssel rijden vanaf 17 februari een nieuwe dienstregeling. Een aantal stadslijnen in Zwolle worden gewijzigd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

De wijzigingen houden verband met de opening van het nieuwe busstation aan de zuidkant van station Zwolle. Voorheen werd de ‘stadszijde’ gebruikt, maar daar komt een nieuwe (ondergrondse) fietsenstalling en het Stationsplein wordt verbouwd. De nieuwe locatie heeft gevolgen voor alle lijnen die dit busstation aan doen dus houdt rekening met gewijzigde routes in Zwolle en aangepaste vertrektijden.

De belangrijkste wijzigingen:

Lijn 1 Stadshagen De route door stadshagen wordt uitgebreid. Er komen 4 nieuwe haltes. De haltes Rozentunnel en Havezathentunnel vervallen. Voor de halte Rozentunnel kunnen reizigers instappen bij de halte Belvederelaan of vanaf eind 2019 bij het nieuwe station Zwolle Stadshagen. Voor de halte Havezathentunnel kunnen reizigers gebruik maken van de halte Nijenhuislaan of de nieuwe halte Bonkenhavestraat. Het traject Station – Oosterenk vervalt voor lijn 1 en wordt gereden als lijn 11.

Lijn 2 Holtenbroek Lijn 2 wordt beperkt tot het traject Holtenbroek – Station. Het traject Station – Ittersumerbroek vervalt voor lijn 2 en wordt gereden als lijn 6.

Lijn 3 Berkum Lijn 3 wordt beperkt tot het traject Berkum – Station. Het traject Station – Assendorp vervalt in verband met het geringe aantal instappers. Reizigers kunnen gebruik maken van lijn 7 of van de streeklijnen.

Lijn 4 Aa-landen Lijn 4 wordt beperkt tot het traject Aa-landen – Station. Het traject Station – Ittersumerbroek vervalt voor lijn 4 en wordt gereden als lijn 8.

Lijn 6 Ittersumerbroek Deze nieuwe lijn rijdt op het traject dat voorheen door lijn 2 gereden werd. De halte Lübeckplein vervalt.

Lijn 7 Oosterenk – Ittersumerbroek Lijn 7 en (de oude) lijn 8 worden gecombineerd tot één lijn: lijn 7. Vanaf het nieuwe busstation rijdt de bus via de Van Karnebeektunnel, Deventerstraatweg, Hortensiastraat/Leo Majorlaan naar Oosterenk, en vandaar via het Isala naar het stadion. Terug naar het station rijdt de bus ‘s ochtends niet via het Isala.

Lijn 8 Ittersumerbroek Deze nieuwe lijn rijdt op het traject dat voorheen door lijn 4 gereden werd.

Lijn 9 Deltion Campus ‘s Morgens worden er 2 ritten toegevoegd.

Lijn 11 Oosterenk Deze nieuwe lijn rijdt op het traject dat voorheen door lijn 1 gereden werd.

Streeklijnen

Lijn 29 Coevorden – Zwolle De vertrektijden van lijn 29 ‘s middags worden iets aangepast zodat de bus beter op tijd kan rijden.

Lijn 40 Steenwijk – Zwolle De vertrektijden van lijn 40 worden aangepast zodat de bus beter op tijd kan rijden.

Lijn 83 Dedemsvaart – Zwolle De vertrektijden van lijn 83 worden aangepast zodat de bus beter op tijd kan rijden.

Lijn 161 Deventer – Zwolle De rit van 18.49 uur uit Zwolle en de rit van 18.34 uur uit Deventer vervallen in verband met het geringe aantal passagiers dat van deze rit gebruik maakt. In Wijhe wordt niet meer het rondje via de Langstraat gereden. De haltes Langstraat en Het Weytendaal vervallen. Dit in verband met het geringe aantal passagiers dat van deze haltes gebruik  maakt. Hierdoor kunnen de bussen ook beter op tijd rijden.In Zwolle wordt vanaf de Marslanden direct naar het station gereden. Reizigers voor de locaties rond de Wethouder Alferinkweg stappen op station Zwolle over.

Lijn 162 Raalte – Dalfsen Deze lijn vervalt. Het traject Lemelerveld – Dalfsen wordt opgenomen in de route van lijn 167. Het traject Lemelerveld – (Luttenberg-) Raalte wordt gereden door de nieuwe buurtbus 518.

Lijn 166 Raalte – Zwolle  De laatste rit in beide richtingen vervalt. De ritten van 16:47 en 17:47 vanuit Raalte richting Zwolle vertrekken 7 minuten later.

Lijn 167 Lemelerveld – Dalfsen – Zwolle Het traject Dalfsen – Ommen van lijn 167 vervalt. Het traject Lemelerveld – Dalfsen van lijn 162 wordt opgenomen in de route zodat het volledige traject Lemelerveld – Dalfsen – Zwolle wordt.Tussen Ommen en Zwolle maken reizigers gebruik van de trein of van snelbus 267.

Lijn 640 Meppel – Zwolle Deze lijn die al rijdt vanaf december 2018, biedt een snelle verbinding met de westkant van Zwolle waardoor passagiers met een bestemming rondom de Zwartewaterallee en het centrum eerder op de plaats van bestemming zijn. Lijn 640 vertrekt vanaf 17 februari 10 minuten eerder uit Meppel.

Lijn 100 Nunspeet – Elburg – Zwolle De bus rijdt niet meer via de halte Zwolle, Eekwal maar gaat vanaf de Nieuwe Veerallee in Zwolle rechtstreeks naar het station vv. Reizigers vanuit Elburg en Oldebroek die naar het centrum van Zwolle willen reizen kunnen gebruik maken van lijn 200 of stappen op het station over op een van de stads- en streekbussen van Syntus. Vanaf 17 februari 2019 rijdt de bus na de halte Koning Wilhelminastraat en het Kamperlijntje de busburg op naar het nieuwe busplein. Ná 18:00 en op zaterdag en zondag rijdt lijn 100 via de centrumhalte van Zwolle: de bus gaat dan vanaf het station via Zwolle, Katwolderplein/Centrum naar de IJsselbrug vv. en rijdt dan niet via de Nieuwe Veerallee. Dit geldt vanaf december en ook in de nieuwe situatie na gereedkomen van het station. Op zondag wijzigen de aankomst- en vertrektijden met 30 minuten. Er rijdt op zondag een extra rit om 8:45 uit Elburg, aankomst 9:25 in Zwolle.

Lijn 200 Elburg – Zwolle De ritten welke begonnen in Nunspeet, starten nu beide in Elburg. Reizigers tussen Nunspeet en Elburg kunnen gebruik blijven maken van lijn 100 en 600. In de middag wijzigen de vertrek- en aankomsttijden in Zwolle circa 15 minuten.

Lijn 201 Apeldoorn – Zwolle De halte Hattem, Carpoolplaats A50 vervalt voor lijn 201. Reizigers bij deze halte kunnen gebruik blijven maken van lijn 202. Daarnaast rijdt een extra rit om 8:05 vanuit Zwolle naar Apeldoorn.

Lijn 202 Apeldoorn – Vaassen – Epe – Heerde – Zwolle In de vakantieperioden veranderen de vertrektijden zodat er in Apeldoorn een betere aansluiting op de intercity ontstaat. ’s Avonds en in het weekend rijdt lijn 202 niet meer. De bus rijdt dan als lijn 204 vanuit Apeldoorn via de dorpen Vaassen, Epe en Heerde via het Katwolderplein/Centrum naar station Zwolle v.v.

Lijn 203 Apeldoorn – Epe – Heerde – Wapenveld – Hattem – Zwolle De bus rijdt niet meer via de halte Zwolle, Eekwal maar gaat vanaf de Nieuwe Veerallee in Zwolle rechtstreeks naar het station Zwolle. Reizigers vanuit Epe en Heerde die naar het centrum van Zwolle reizen kunnen gebruik maken van lijn 202 of stappen op het station over op één van de stads- en streekbussen van Syntus Gelderland. Ná 18:00 en op zaterdag en zondag rijdt lijn 203 niet meer. De bus rijdt dan vanaf station Zwolle als lijn 204 via Zwolle, Katwolderplein/Centrum en de dorpen naar Apeldoorn vv.

Lijn 204 Apeldoorn – Vaassen – Epe – Heerde – Wapenveld – Hattem – Zwolle Deze nieuwe lijn vervangt de avond- en weekendcombinatie van lijn 202 en 203. Vanwege de verplaatsing van het busstation in Zwolle en de bereikbaarheid van de binnenstad van Zwolle rijdt deze lijn vanaf de IJsselbrug via Zwolle, Katwolderplein/Centrum naar station Zwolle vv.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen