De pietenkwestie zal Henk Jan Meijer nog wel wat slapeloze nachten opleveren

Hoe verloopt de intocht van Sinterklaas dit jaar?
Hoe verloopt de intocht van Sinterklaas dit jaar?
Foto: Pixaybay

Wordt een kinderfeest een steekspel tussen juristen? Dat is het al, want de gemeente Zwolle heeft al lang informatie ingewonnen bij juristen hoe men de komende intocht in goede banen moet gaan leiden. Zaterdag komt Sinterklaas aan in Zwolle en Kick Out Zwarte Piet heeft aangekondigd te demonstreren. Burgemeester Henk Jan Meijer kan niet anders dan een Salomonsoordeel vellen in deze pietenkwestie.

De pietenkwestie kun je niet uitkomen, althans niet op een manier waarbij alle partijen tevreden zijn. Tenzij je zegt dat iedere Piet zich uit mag dorsen op de manier zoals hij of zij wil. Dat is wellicht nog het beste compromis dat te maken valt in een steeds verhardende discussie over het uiterlijk van (Zwarte) Piet. KOZP (Kick Out Zwarte Piet) heeft aangekondigd om op 17 november te willen demonstreren tegen Zwarte Piet. Een vreedzame demonstratie wordt er bij gezegd. Maar of men dat voor elkaar krijgt op de plek waar men wil (het Rodetorenplein) is nog maar de vraag. Burgemeester Henk Jan Meijer moet balanceren op een slap koord tussen vrijheid van meningsuiting, het recht van demonstreren en de openbare orde en veiligheid. Want als er sprake is van een te verwachten verstoring van de openbare orde kan hij een demonstratie verbieden.

Zwolse Sinterklaas

De Zwolse Sinterklaas heeft zich ook gemengd in de discussie over de rol van Zwarte Piet. Als eigenaar van het Sinterklaasmuseum aan de Assendorperstraat heeft hij een mening over de rol en de kleur van ‘zijn’ pieten. Ruim twee decennia is hij Sinterklaas in Assendorp en Zwolle en heeft zelfs gedreigd om te stoppen als de kleur van Zwarte Piet drastisch moet veranderen.

Dokkumer taferelen

Het wordt de komende week nog spannend wat het oordeel van burgemeester Henk Jan Meijer gaat worden. Welk oordeel kan hij als een konijn uit de hoge hoed toveren om iedereen tevreden te stellen en zonder dat het uit de hand gaat lopen en er Dokkemer taferelen ontstaan. Dat de harde kern pro-Zwarte Piet de mensen van KOZP ergens op de A28 staan op te wachten? Hoe rumoerig gaat het zaterdag worden bij de intocht van Sinterklaas?

Eerder ontstonden boeiende discussies over de pietenkwestie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen