Boeiende discussie over de ‘pietenkwestie’ tussen Rob van Elburg en Danny Lohnen 

Sinterklaas komt binnenkort weer in het land
Sinterklaas komt binnenkort weer in het land
Foto: Pixabay

Naar aanleiding van ons verhaal Danny Lohnen laat op ongezouten wijze weten wat hij van oproep KOZP vindt ontspon zich op facebook een interessante discussie over de ‘pietenkwestie’ tussen Rob van Elburg en Danny Lohnen, maar met name over grondrechten, vrijheid van meningsuiting en vrijheid om te demonstreren.

Hierbij de discussie tussen de twee heren:

Rob Van Elburg Ik hoop dat HJ Meijer staat voor waar Nederland voor staat en dat vrijheid van meningsuiting. Dat is een grondrecht. Dat afpakken is het afbreken van belangrijk fundament van Nederlandse democratie. Dit recht maakt mij trots als Nederlander. Veel reacties op Facebook onder artikelen over dit onderwerp wordt opgeroepen om mensen deze vrijheid af te pakken. Recht op meningsuiting is alleen voor belang voor meningen die in de verdrukking zitte en voor wat niet wat meute schreeuwt. Demonstreren doe waar het zich afspeelt of in het centrum van de macht Deze gedacht heeft Nederland ver gebracht maar als ik zo gemiddelde reactie op Facebook lees gaan we onNederlands mensen de mond snoeren.

Danny Lohnen Het grondrecht op vrije meningsuiting is ongelooflijk belangrijk. Dat is een fundament van de Nederlandse democratische rechtsstaat. Het gaat er in deze ook absoluut niet om dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt of dat een impopulaire mening in de verdrukking komt. Het gaat er om dat volwassen mensen, ongeacht de kant die ze kiezen, niet moeten demonstreren tijdens een kinderfeest waar kinderen bij zijn. Kinderen hebben er recht op om kind te zijn. Ze hebben later nog tientallen jaren om zich bezig te houden met alle problemen van volwassenen, maar nét even niet tijdens die paar uurtjes per jaar van de intocht. Dit geldt wat mij betreft voor beide zijden van het debat. Geen enkele demonstrant heeft iets bij een kinderfeest te zoeken, of de mening nu populair is of niet. Dat hele kleine stukje inperking van de vrijheid van meningsuiting lijkt me niet teveel gevraagd. Het is vergelijkbaar met het verbieden van een schreeuwprotest op 4 mei om 20.00. Daar voor en daarna mag je schreeuwen en demonstreren wat je wil, maar op 4 mei om 20.00 ben je gewoon even stil.

Demonstreren

Rob Van Elburg Je stelling dat demonstranten niets bij de intocht te zoeken hebben klopt niet. Als je demonstreert doe je dat op de plek waar het zich afspeelt of bij de machthebbers. Boeren demonstreren niet op een industrie terrein maar fabrieksarbeiders juist wel. Tegen geweld op straat, neem je de straat over. Speelt je club slecht ga je naar het stadion.Tegen zwarte piet, sta je bij de intocht. Je confronteert waar je voor of tegen bent. Dat is de kern van een demonstratie en anders heeft het geen zin. Eén dag opschorten en inperken van dit democratische recht heeft daardoor een groot gevolg. Ps, ik schrijf dit op mijn telefoon dat typt wat brak. Ik wil dat nog wel even aanvullen. Door schreeuwen kan de bijeenkomst geen doorgang vinden want 2 min stil is essentie van bij eenkomst. Een demonstratie kan prima bij een intocht. Intocht kan gewoon doorgaan, het is niet dat wanneer deze mensen in een afgebakend stuk staan(dat afbakenen gaat ongetwijfeld gebeuren) sinterklaas niet door de stad kan wandelen.

Anti-Pietactivisten

Danny Lohnen Maar het is wel zo dat kinderen worden geconfronteerd met dingen waarmee ze niet geconfronteerd moeten worden tijdens een feest. Dit zijn discussies die volwassenen met elkaar voeren (helaas vaak op zeer grove wijze). Als dit een evenement voor volwassenen was geweest, dan had ik geen probleem gehad met vreedzame demonstraties, maar dit gaat om jonge kinderen. Deze kinderen zien nu mensen met shirts en spandoeken over hoe racistisch hun held is of ze horen mensen er over roepen. Ze zien en horen anti-Pietactivisten roepen dat voorstanders van Zwarte Piet ook racistisch zijn. Dat ze geen respect hebben voor de ander. Daarnaast zien ze tegenreacties, die helaas vaak verre van fraai zijn: volwassen mensen die naar andere volwassen mensen roepen dat ze het land uit moeten, landverraders zijn en andere grove uitspraken. Ik snap dat demonstranten op een weilandje achteraf niet zoveel bereiken, maar dit gaat om de fysieke en emotionele veiligheid van kinderen. Al het andere is daaraan ondergeschikt. Je moet er toch niet aan dénken dat er harde woordenwisselingen of misschien zelfs relletjes ontstaan. Natuurlijk mag het normaalgesproken niet zo zijn dat de dreiging van (verbaal) geweld de vrijheid van meningsuiting verdringt, maar juist omdat dit zo’n specifiek kinderevenement is, moet dat in dit geval wél heel zwaar wegen. Een peloton ME dat mensen uit elkaar moet houden, mensen in afgekaderde vakken moet houden of kicking and screaming moet afvoeren is niet heel bevorderlijk voor de emotionele gezondheid van jonge kinderen. 

Pietendebat

Overigens vind ik het hele Pietendebat uit de klauwen gelopen. Ik snap best dat er over en weer emoties bij komen kijken, maar de grofheid en de hardheid waarmee het debat vaak gevoerd wordt vind ik stuitend, van beide zijden. En juist dát zou doorslaggevend moeten zijn in het al dan niet verlenen van een vergunning: als volwassen mensen elkaar het hele jaar door voor rotte vis lopen uit te maken, dan kun je er gevoeglijk vanuit gaan dat een demonstratie bij de intocht geen vreedzaam protest wordt, iets wat helaas bij verschillende eerdere intochten is gebleken. Het is toch te zot voor woorden dat een stad een vesting moet worden, dat de staat van beleg zo’n beetje moet worden afgekondigd, puur omdat verschillende groeperingen precies tijdens het kinderfeest hun five minutes of fame willen? 

Verbieden

Ik vraag me ook de noodzaak van het protest af: Pauw, RTL Late Night, nieuwsuitzendingen, kranten, social media, alles staat bol van de Pietendiscussie. Overal krijgen voor- en tegenstanders een platform. Alleen al de mógelijkheid dat er welicht een protest zóu kunnen gaan plaatsvinden is al stof om elke krant en nieuwsuitzending te openen, dus waarom is het dan nog per sé nodig om voor zoveel kinderen de boel te verzieken met problemen waar zij zich zelf helemaal nog niet mee bezig houden. Laat ze lekker kind zijn. Overigens zijn de mediacampagnes volgens mij veel effectiever geweest dan de straatprotesten, dus zo noodzakelijk is een demonstratie niet tijdens de intocht. Het gesprek komt er niet echt door op gang.

Rob Van Elburg Ik dat we het niet eens gaan worden over vrijheid van meningsuiting met betrekking tot dit onderwerp. Op voorhand demonstraties verbieden zoals burgemeesters hebben gedaan in verleden vind een slecht idee. Wel fijn om eens te discussiëren zonder uitgescholden te worden

Danny Lohnen Yep, let’s agree to disagree. Als nou meer mensen ons voorbeeld eens zouden volgen, dan zou de wereld zóveel prettiger worden.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen