Zwolse 'kathedraal' langzaam maar zeker afgebroken

09 aug 2018, 9:04 Nieuws
20180808 195211
Rein Tuininga

Het wordt langzaamaan een kale boel aan de Schellernekweg nu de Canadese populieren worden gekapt. De 'kathedraal van Zwolle' legt het loodje door de langdurige hitte.

Sinds 3 augustus is de ROVA bezig om deze majestueuze bomen te kappen langs de Schellerenkweg. Het was een karakteristieke weg vanuit Zwolle naar de Schellerdijk. Maar de zomer heeft zijn tol geëist bij zo'n honderd bomen en is besloten om de laan te kappen. De conditie van de oude populieren is dermate achteruit gegaan dat dit noodzakelijk was. Grote takken konden spontaan afbreken wat een gevaar betekende voor het verkeer over de weg.

Een aantal vragen en antwoorden over deze bomen

1. Kunnen populieren geen water worden gegeven?

Dat klinkt inderdaad als een hele logische oplossing, maar dat helpt helaas de oude populieren niet. Populieren hebben heel veel water nodig om te leven, te groeien en hun takken te behouden (ongeveer 1000 liter per boom per dag). Door de extreme hitte laten de bomen spontaan hun takken vallen. Door de hoge temperaturen verdampt op dit moment veel water via de bladeren. De bomen pompen de hele dag extreem veel water naar boven, aan het eind van de dag houden ze hiermee op en ontstaat er een spanning in de houtvaten van de bomen. Dit zorgt ervoor dat de bomen plotseling takken laten vallen.

2. Kan de weg niet afgesloten blijven tot er beter inzicht is of de bomen het gaan halen?

Door de extreme hitte is de spanning in de takken zodanig verslechterd dat het onherstelbare schade heeft veroorzaakt. Lagere temperaturen zullen dit helaas niet meer kunnen herstellen. Er blijft sprake van een onveilige situatie.

3. Sommige bomen worden veel ouder, bijvoorbeeld 80 of 100 jaar. Is zestig jaar wel oud?

Deze populieren zijn nu ruim 60 jaar, sommige populieren worden inderdaad wel 80 of 100 jaar. Van populieren heb je weer diverse soorten. Deze Canadese populier, ook wel “Forndorf” genoemd, gaat na hun 20e jaar al 'verouderen'. Dit soort wordt daarom ook nauwelijks meer aangeplant in Nederland. Je zou dus kunnen zeggen dat dit soort populier al heel bejaard is. Er worden nieuwe populieren geplant, alleen een andere soort die minder snel veroudert.

4. Kun je niet een gedeelte snoeien? Bijvoorbeeld de toppen of de takken van de bomen? Of een aantal bomen?

Dat zou kunnen, maar dat bevordert de veiligheid niet. Het gevaarlijke aan deze situatie is dat de takken spontaan breken. Het is dus niet in te schatten welke takken gaan breken en welke gesnoeid zouden moeten worden. Er blijven wel 24 boomstammen staan, dit helpt de vleermuizen bij het bepalen van hun vliegroute.

5. Waarom is er niet eerder actie ondernomen?

Al 10 jaar lang worden deze bomen geïnspecteerd op vitaliteit en veiligheid. Daaruit voortvloeiend zijn diverse maatregelen uitgevoerd. Onder andere is het dode hout al verwijderd vanwege de veiligheid van de weggebruikers.

6. Wanneer is de nieuwe kathedraal weer opgebouwd?

Deze winter worden nieuwe bomen geplant. Gelukkig zijn populieren snelle groeiers en zal er na zo’n vijf jaar al een nieuwe jonge kathedraal te zien zijn.

7. Hoe zit het met de andere bomen in Zwolle?

De gemeente monitort de bomen in Zwolle continu. Er zijn al enkele andere plekken dat er ook takken zijn gevallen. Er worden maatregelen getroffen waar het kan en nodig is. Dit is altijd maatwerk en afhankelijk van de boom en de omstandigheden. Het soort populier met vergelijkbare leeftijd zoals de bomen aan de Schellerenkweg komen verder in Zwolle nauwelijks voor.

Lees ook: oude populieren Schellernekweg gekapt

kathedaarl schellerenkweg
De majesteueze populieren aan de Schellereenkweg