Scholieren gaan op voor praktisch verkeersexamen

Het verkeersexamen staat weer voor de deur
Het verkeersexamen staat weer voor de deur
Foto: Eigen foto

ZWOLLE – Leerlingen van groep 7 van Zwolse basisscholen maken zich weer klaar voor het praktisch verkeersexamen. De eerste examens starten op woensdag 18 april in Westenholte. Op donderdag 19 april volgt Zwolle- Zuid. De week erna is er op dinsdag 24 april het examen in Stadshagen en op donderdag 26 april in de Aa-landen.

Op drie startlocaties helpen wethouders het eerste kind dat meedoet aan het examen op weg. Wethouder Ed Anker doet dit in Zwolle-Zuid om 8.45 uur aan de Thorbeckelaan bij SIO. In de Aa-Landen helpt wethouder René de Heer om 8.45 uur aan de Biesbosch tegenover basisschool het Stroomdal de eerste leerling op weg en wethouder Michiel van Willigen doet dit om 8.45 uur in Stadshagen bij de gymzalen aan de Overtoom.

Tijdens het examen wordt getoetst of de kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Net als vorige jaren wordt ook fietsen in groepsverband getoetst.

Groepsfietsen

Omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven, leggen de leeringen ook een deel van het parcours in een groep af. In groepen fietsen, brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom het verkeersgedrag van de leerlingen in een groep beoordeeld. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of niet met z`n allen door een op rood springend verkeerslicht rijden. In voorbereiding op dit onderdeel is bij de scholen een video beschikbaar gesteld waarin de verschillende problemen met het fietsen in een groep op een speelse wijze onder de aandacht worden gebracht.

Verkeerseducatie

Wethouder Michiel van Willigen: “Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vinden wij het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Kinderen leren dit van de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Deze lessen zijn heel waardevol want verkeer is immers vooral praktijk. Veilig deelnemen aan het verkeer leer je door te doen en te ervaren”. De opgedane kennis en inzicht wordt getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen de leerlingen het zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Partners

Het praktisch verkeersexamen is voorafgegaan door een landelijk theoretisch examen dat op 5 april op alle Zwolse scholen is afgenomen. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook ROVA verleent medewerking en biedt ondersteuning. De fietsen worden gekeurd door studenten van de tweewielersopleiding van het Deltioncollege en in Westenholte doet  Schutte tweewielers de keuring. Voor de veiligheid van de leerlingen is EHBO aanwezig en is de politie op de hoogte gesteld. Het examen is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van provincie Overijssel en gemeente Zwolle.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen