De laatste boom is geplant als renovatie van begraafplaats Kranenburg. Dat deed wethouder Arjan Spaans samen met de Belanghebbendenraad Kranenburg de boom een plek gegeven op het voorplein van de gemeentelijke aula. Daarmee krijgt het voorplein zijn oude karakter weer terug. De nieuwe bomen, wierookceders, hebben al een behoorlijk formaat, zodat er direct een mooi vol groen beeld ontstaat. De overige beplanting rondom de bomen volgt nog. Met de groenrenovatie wil Zwolle het groen op begraafplaats Kranenburg in ere herstellen én inspelen op de toekomst.
Zwolle heeft het vervangen van bomen op Kranenburg afgestemd met de Belanghebbendenraad Kranenburg en Zwolle Groenstad. De werkzaamheden worden door ROVA uitgevoerd en zijn in lijn met het beheerplan dat is opgesteld om begraafplaats Kranenburg als geheel goed te beheren en te onderhouden. Martin Visch, een van de leden van de Belanghebbendenraad Kranenburg is zeer tevreden over de aanplant: “Door de werkzaamheden wordt het oorspronkelijke plan en daarmee het beoogde beeld in ere hersteld.”
Nieuwe generatie bomen voor de toekomst
Naast de bomen op het voorplein worden ook de bomen in de Sparrenlaan vervangen. Deze laan ligt tussen de delen van Hagenpark en het Gravenpark. In 2019 is de eerste helft met bomen van de Sparrenlaan vervangen. Dit winterseizoen gaat ROVA het tweede deel van de laan vervangen. Ook in het deel Gravenpark worden nieuwe bomen aangeplant. “Deze begraafplaats is heel groen en dat willen we zo houden, ook in de toekomst. Ook over 30 à 40 jaar is het belangrijk dat er grote bomen staan die deze plek karakter geven. Die planten we nu aan. Zo ver kijken we hier vooruit”, aldus wethouder Spaans. Dit doen we onder meer door ook de bodem waar de bomen in worden geplant te verbeteren.
Visie op begraven en cremeren
Naast dat we druk zijn met bomen en het groen op begraafplaats Kranenburg stellen we nog een visie op hoe we de gemeentelijke begraafplaatsen in de toekomst willen inrichten, gebruiken en beheren. Vanzelfsprekend gaat de aandacht daarbij vooral uit naar de mogelijkheden er te kunnen begraven. De grond in Zwolle is schaars en we zullen deze zo duurzaam mogelijk moeten gebruiken. Dat geldt ook voor de begraafplaatsen. We houden daarbij onder meer rekening met de maatschappelijke ontwikkelingen en de verwachte klimaatverandering. Maar bijvoorbeeld ook de fraaie gemeentelijke aula op Kranenburg verdient een verbeterslag.
Natuurtoets
Om te zorgen dat de overlast voor de natuur op de begraafplaats beperkt blijft, heeft Zwolle vooraf een natuurtoets uitgevoerd. Daarbij is getoetst of de werkzaamheden plaats kunnen vinden zonder de natuur te verstoren. Om daarnaast geen overlast te veroorzaken bij plechtigheden, voeren ROVA en gemeente Zwolle het werk uit buiten de uitvaartdiensten en begrafenissen.