Het is een nieuwe mijlpaal voor Smart Energy Hub Zwolle Noord: elf bedrijven stemmen energiegebruik onderling af. Acht nieuwe bedrijven zijn aangesloten op de SEHZN.
Via de Energy Hub stemmen sinds oktober 2023 drie bedrijven hun energiegebruik op elkaar af. Hiermee wordt niet alleen gestuurd op het optimaal en flexibel terugleveren van de zonne-energie, maar ook op het flexibel afnemen van elektriciteit van het elektriciteitsnetwerk. “Een belangrijke mijlpaal, want dit gaat de bedrijven ruimte geven om verder te verduurzamen of te groeien, zonder dat het elektriciteitsnet nog verder overbelast raakt,” aldus wethouder Arjan Spaans.
Sturing op verdeling van energie
Het sturingsplatform kan op verschillende manier sturen. Het kan laadpalen uit zetten of ervoor zorgen dat auto’s tijdelijk langzamer opladen. Ook kan bijvoorbeeld een warmtepomp tijdelijk wat zachter worden gezet. Net als bij files op de snelweg vragen de bedrijven vaak op dezelfde momenten veel capaciteit. Dit is de maandagochtend als alle processen worden opgestart, het gebouw moeten worden verwarmd en de auto’s worden geladen. Met het platform wordt de energie nu beter verdeeld.
Uit de startblokken
Teruglevercongestie was in 2020 de aanleiding voor het ontstaan van de Smart Energy Hub. Er werd zoveel duurzame zon- en windenergie opgewekt, dat het elektriciteitsnet het niet aankon. Drie bedrijven op bedrijventerrein Hessenpoort stemmen daarom sinds oktober 2023 hun energiegebruik op elkaar af via het platform. Daarmee werd al een grote mijlpaal bereikt voor de ontwikkeling van de Smart Energy Hub.
Elektriciteitsnet slimmer benutten
De Smart Energy Hub zorgt ervoor dat in deze nieuwe fase het lokale elektriciteitsnet beter en slimmer wordt benut. Maar met deze fase is het project nog niet klaar. Ondernemers, de netbeheerder, de provincie en de gemeente willen hier in gezamenlijkheid een optimaal lokaal flexibel energiesysteem realiseren. Daarbij zijn we minder afhankelijk van het landelijke energienetwerk. Naast de huidige bedrijven die via energiecoöperatie CEURZ zijn aangesloten op het sturingsplatform willen we ook zonne-energie en windenergie aansluiten. Met batterijen, maar ook met het omzetten van elektriciteit naar waterstof willen we het energiesysteem slimmer maken. De opzet is dat uiteindelijk alle bedrijven op Hessenpoort meedoen. Dit bedrijventerrein ligt nabij één van de belangrijkste gebieden voor grootschalige opwekking van duurzame energie voor de gemeenten Zwolle, Staphorst, Dalfsen en Zwartewaterland en kan daarmee optimaal profiteren van de lokaal opgewekte energie.