Horeca mag terrassen niet voor 1 juni openen

Er valt geen versoepeling te verwachten voor 1 juni
Foto: Pixabay

Met een schitterende Hemelvaartsdag voor de boeg en wellicht ook de laatste dagen van mei blijven de terrassen dicht. Vanavond om 19.00 uur is er weer een persconferentie waarin wordt verteld dat voor 1 juni geen versoepeling valt te verwachten. Café-eigenaren mogen niet voor 1 juni om 12.00 uur al bezoekers op hun terrassen verwelkomen.

Uitzondering op de sluiting van de horeca zijn de afhaalpunten voor eten en drinken. Dat zei minister Ferd Grapperhaus. Twee weken geleden werd gesteld dat tot 1 juni de horeca de deur dicht moet houden en daarna onder voorwaarden open mag. Dit betekent met voldoende afstand en maximaal dertig personen naar binnen en dat is inclusief het personeel. De horeca hoopt op een eerdere versoepeling om al in het Pinksterweekeinde open te gaan. Vermoedelijk is het gevaar omdat iedereen dat weekeinde drie dagen vrij is dat er een run komt op de horeca. Dit ondanks de fikse daling van het aantal coronagevallen en de horeca zich heeft voorbereid op de nieuwe regels.

Handhaving

Het veiligheidsberaad verwacht ook dat de handhaving dat weekeinde niet goed te doen is als de horeca in dat weekeinde al open mag. Het veiligheidsberaad is het overleg an de burgemeester van 25 veiligheidsregio’s. Daarbij is iedereen gebaat bij duidelijkheid over de coronaregels. Ook is het onverstandig om de horeca op 1 juni om middernacht te openen om te voorkomen dat er al in de nacht feestjes en/of andere bijeenkomsten worden gehouden.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie waarbij de versoepelingen per 1 juni bekend worden gemaakt.

Verwachting per 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

  • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
  • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • bezoekers moeten reserveren; in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per 15 juni

Als het virus onder controle blijft kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen