Gemarkeerde zieke of rotte bomen gaan tegen de vlakte

Zwolle kapt zo'n 20.000 bomen van de 72.000. Een deel is al geveld
Foto: Pixabay

Opgelet: ROVA kapt de komende weken op diverse plekken in Zwolle bomen. Het zijn bomen die ziek of rot zijn of op de verkeerde plek staan.

De komende weken kapt ROVA op verschillende plekken bomen in Zwolle. De bomen worden gekapt  omdat ze ziek zijn of staan op een plek waar ze zich niet kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze gevaarlijk worden voor de omgeving. Wanneer het flink waait, is de kans groot dat er bijvoorbeeld een tak afbreekt. De bomen die worden gekapt zijn te herkennen aan een gekleurde markering. Op veel van deze plekken plant ROVA later dit jaar weer een nieuwe boom.

Bomenexperts

In het najaar van 2018 hebben bomenexperts een uitgebreide inspectieronde gemaakt door Zwolle en meer dan 20.000 van de in totaal 72.000 bomen in de stad onderzocht en geadviseerd om ruim 200 bomen te kappen. Deze lijst is samen met Zwolle Groenstad besproken. Afgesproken is dat er zestien zieke bomen blijven staan, deze vormen geen gevaar voor de omgeving of bieden nog plek voor dieren om in te schuilen of te nestelen.

Vleermuizen en vogels

Bomen worden niet zomaar gekapt. De stadsecoloog bekijkt of de te kappen bomen als verblijfplaats dienen voor vleermuizen. Voor acht bomen is er nog aanvullend onderzoek nodig om zeker te weten of er vleermuizen verblijven. Die acht bomen mogen daarom nu niet gekapt worden. Dit kan eventueel wel op een later moment als uit nader onderzoek blijkt dat er geen vleermuizen verblijven. Maar dit zal sowieso ná het komende broedseizoen zijn.

Vlak voordat ROVA de boom kapt, wordt de boom gecontroleerd op broedende vogels. Bomen waarin broedende vogels verblijven, worden uiteraard niet gekapt.

Nieuwe bomen

In totaal worden er nu ruim 200 bomen gekapt. De werkzaamheden duren een aantal weken. Er zullen bijna overal later dit jaar nieuwe bomen worden teruggeplant op de plaats van de gekapte bomen.

Zieke kastanjes

Sommige zieke bomen kunnen nog behandeld worden. Zo worden er de komende tijd een aantal zieke kastanjes in Zwolle behandeld met een warmtedeken, waardoor de bacteriën dood gaan en de boom zich kan herstellen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden