CDA Zwolle maakt zich zorgen over kappen van essen: essentaksterfte 7600 bomen kosten

Essentaksterfte in Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

De essentaksterfte kan totaal zo’n 7600 bomen gaan kosten, dat is de berekening van het CDA. ”De ziekte kan 80 tot 90 procent van de essen raken”, stelt woordvoerder Natuur en Groen Arjan Spaans.

Hij deelt de zorgen van de Zwollenaren dat er wel heel veel bomen tegen de vlakte gaan van de 70.000 bomen die Zwolle telt. Alleen al de essentaksterfte kan zo’n tien procent van het aantal bomen treffen. Van de essen zijn er al zo’n 2000 bomen gekapt. Daar komen deze herfst nog eens 480 bomen bij. Van
de 480 bomen, staan 92 bomen in de hoofdgroenstructuur waarvoor een kapvergunning nodig is. Spaans begrijpt en ondersteunt de bomenkap, dit omdat de zieke essen een gevaar kunnen opleveren voor de omgeving. Hij stelt niet alleen vragen over het uitgevoerde onderzoek, de hoeveelheid essen en hoe deze bomen vervangen zullen worden. Oude ‘robuuste’ bomen vervangen voor jonge aanplant heeft gevolgen voor de schaduwwerking bij hitte en waterafvoer bij extreme regen.

Kosten

Wat gaat dit Zwolle kosten, niet alleen in financieel oogpunt maar ook voor het aanzicht van de stad en de gevolgen voor de fauna zoals vogels en vleermuizen? Maar er schijnt ook een klein beetje licht door de bomen: Spaans verwijst naar een onderzoek bij Universiteit Wageningen waar men onderzoek doet naar Essen die ziektebestendig zijn: wie weet wat er nog te redden is. Daarom vraagt hij om inzicht van de ziekte in Zwolle. Als zijn berekening klopt dan komt er een kaalslag in het aantal essen in Zwolle als 80 tot 90 procent van de bomen is aangetast.

Lees meer over kappen van bomen in Zwolle:

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden