Nederlanders slapen steeds langer: ontdek zelf hoe fijn goed slapen is

04 feb , 11:45 Gezondheid
schermafbeelding 2025 02 04 114848
Pixabay

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Nederlanders gemiddeld steeds langer slapen. Toch is meer dan de helft ontevreden over de kwaliteit van hun slaap. Hoe komt het dat we onze slaaptijd niet optimaal benutten en wat kan je eraan doen om niet alleen langer, maar ook beter te slapen? Van oorzaken tot praktische tips: in dit artikel lees je meer over de optimale nachtrust. 

Waarom wordt er meer geslapen?

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken online die aantonen dat een goede nachtrust belangrijk is voor zowel lichamelijke als mentale gezondheid. Slaapgebrek kan leiden tot onder andere concentratieproblemen, een lagere weerstand en zelfs een verhoogde kans op chronische ziekten

Daarnaast zijn de veranderingen in onze werk- en leefpatronen ook een reden dat er langer in bed wordt gelegen. Zo is in de coronatijd hybride werken populair geworden en niet meer weg te denken. Het thuiswerken en de flexibele werktijden leiden ertoe dat mensen later opstaan en meer slaapuren maken. Ook hebben we tegenwoordig steeds meer technologische hulpmiddelen, zoals slaaptrackers en apps. Met deze gadgets wordt het makkelijker om je slaapkwaliteit in de gaten houden en word je sneller gemotiveerd om een gezondere slaapgewoonte te ontwikkelen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Helaas betekent langer slapen niet direct dat we ook goed slapen. 63% van de mensen geeft namelijk aan dat ze niet tevreden zijn over de kwaliteit van hun nachtrust. De gemiddelde nachtrust van een Nederlander is 7 uur en 12 minuten. Dat klinkt als een redelijke nacht, toch? Maar zolang de kwaliteit van je slaap niet op peil is, zul je toch last kunnen houden van vermoeidheidsklachten. 49% van de mensen geeft aan dat ze ‘s nachts wakker worden en daarna weer moeite hebben om in slaap te vallen. Dit komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Alleen een echte goede slaap zorgt voor het gezond houden van je hersenen en herstel van je lichaam. 

Hoe zorg je voor een optimale nachtrust?

Factoren zoals stress, een onrustige slaapomgeving of een slecht matras kunnen de kwaliteit van je nachtrust verminderen. Daarom is het van belang om alles waar je zelf invloed op hebt op de juiste manier aan te pakken. Begin bij het investeren in een goed bed. Dat is een van de effectiefste manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren. Een bed van goede kwaliteit biedt de juiste ondersteuning. Ook zorgt het ervoor dat je lichaam volledig kan ontspannen. Boxsprings zijn de populairste keuze door hun uitstekende comfort en sterke ergonomische eigenschappen. Ervaar zelf de voordelen!

Tips voor beter slapen

Wil je niet alleen langer, maar ook beter slapen? Volg dan de praktische tips en haal het maximale uit je nacht.

  1. Creëer een fijne slaapomgeving: Een donkere, stille en koele slaapkamer zal bijdragen aan een ontspannen sfeer in de slaapkamer. Gebruik verduisterende gordijnen en zorg voor minimale afleiding. Een te warme kamer zal ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt. Zet dus regelmatig je raam open voor frisse lucht.  Een kamertemperatuur rond de 18 graden is ideaal.
  2. Beperk schermtijd voor het slapen: Het blauwe licht van bijvoorbeeld je telefoon kan je slaap verstoren. Het kan er namelijk voor zorgen dat je minder melatonine aanmaakt. Schakel minstens een uur voordat je gaat slapen je apparaten uit.
  3. Zorg voor een vast ritme: Door elke dag op een vaste tijd naar bed te gaan en op te staan, zorg je voor een vast ritme waar je lichaam aan went. Doe dit ook in het weekend en als je een slechte nacht hebt gehad. Dit zal helpen je biologische klok te stabiliseren. Probeer ook dutjes overdag te vermijden. Deze maken het moeilijker om ‘s avonds in slaap te vallen en in een vast ritme te komen. 
  4. Let op je eten en drinken in de avond: Door cafeïne en alcohol te vermijden voordat je gaat slapen, zorg je ervoor dat je lichaam ontspant en draag je bij aan een betere nachtrust. Eet ook een lichte maaltijd. Kies voor een kalmerende kruidenthee en een lichte snack als je trek hebt in de avond.
  5. Beweeg overdag en ontspan voor het slapen: Regelmatige beweging overdag helpt je om beter te slapen. Probeer in de avond een ontspannen activiteit, zoals lezen, mediteren, yoga of neem een warme douche. Vermijd intensieve activiteiten, dit houdt je alleen maar wakker. 

Ontdek zelf hoe fijn goed slapen is

Een gezonde slaap is dus ontzettend belangrijk voor je fysieke en mentale welzijn. Daarom is het raadzaam om te investeren in de optimale slaapomgeving met bijvoorbeeld een kwalitatieve boxspring en de juiste temperatuur. Een goed bed is dé oplossing voor het ultieme slaapcomfort. Investeer in jouw welzijn en breng de kwaliteit van je nachtrust omhoog zodat je vol energie opstaat.