Bruiloft Noorderkolk: bewust overtreden van de regels mag je niet afdoen met een ‘stevig gesprek’

Lang debat over een bruiloft
Lang debat over een bruiloft
Foto: Pixabay

Sonja Paauw (D66) ging er hard in met een flink aantal vragen over de bruiloft in het Noorderkolk. Ondertoon in haar bijdrage was vooral dat integriteit van de politiek, maar ook dat een bewuste overtreding af wordt gedaan met een ‘stevig gesprek’. Daar moet je niet mee weg kunnen komen. Rondom de hele situatie hangt een waas van mist.

De beantwoording van het college op een flink aantal vragen van PvdA, D66, SP en CDA riep meer vragen op dan dat het antwoorden gaf. Wie goed leest ziet dat er behoorlijk was mist hangt, blijkbaar omdat de situatie zo complex is dat niemand er meer wat van snapt. Handhavers weten niet wie moet handhaven of weet niet iemand in te schakelen die wel kan handhaven of juist met vakantie is. De rol van wethouder René de Heer die speechte tijdens de bruiloft. Het werd uiteindelijk een debat van ruim vijf uur over één bruiloft. De zeer persoonlijke verklaring leverde bijna tranen met tuiten op.

Negatief advies

Het echtpaar, dat in juni trouwde, had eind vorig jaar geïnformeerd of er getrouwd mocht worden op de langstong in het Natura 2000-gebied. Maar hen is laten weten dat het niet toegestaan zou  worden. Ondanks het negatieve advies zette het bruidspaar toch de huwelijksviering op poten en werd loco-burgemeester René de Heer gevraagd als BABS (Bijzonder Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Een precaire functie blijkt nu. Wat er exact op de bruiloft is gebeurd en waarom handhavers zijn vertrokken  wordt niet helemaal duidelijk.  Een paar weken daarvoor werd wél een feest stilgelegd. Het was een chaotische handhaving en deze bewust overtreding afdoen met een ‘stevig gesprek’ vindt de raad te mager.

Handhaving

Over de handhaving wilden de raadsleden meer weten en William Dogger mocht het allemaal komen uitleggen. Hoe kan het dat een Buitengewoon Opsporingsambtenaar van Landschap Overijssel bij de provincie, politie en gemeente Zwolle aan de bel trekt over de illegale bruiloft. Er was op dat moment geen handhaver van de provincie aanwezig (vakantie) en dus gingen twee Zwolse ambtenaren met de politie kijken. Uit de beantwoording van het college blijkt dat men niet wist hoe het zat met de verantwoordelijkheden en is gekozen voor handhaving achteraf. Ook beloofde Dogger beterschap in de afstemming tussen de diverse overheden.

Stevig gesprek

Na het ‘stevige gesprek’ met de gemeente Zwolle heeft Provincie Overijssel het Openbaar Ministerie ingeschakeld om zich te buigen over de bruiloft. Er wordt gekeken of en hoe het bruidspaar strafrechtelijk gevolgen kan ondervinden van deze overtreding. Ook kijkt de provincie of er schade is aangericht aan de natuur. De kosten worden dan verhaald op het bruidspaar.

Lees ook:

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen