Veilig verkeer: Menistenbrug blijft afgesloten voor autoverkeer

Geen autoverkeer meer over de Menistenbrug
Geen autoverkeer meer over de Menistenbrug
Foto: Rein Tuininga

De Menistenbrug blijft dicht voor het autoverkeer. Sinds vorig jaar is de brug dicht voor auto’s in verband met de (ver)bouw van de watertoren op de Turfmarkt en dat blijkt goed te bevallen. Uit onderzoek is gebleken dat de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers is toegenomen.

Daarom vindt het college van B en W dat de brug afgesloten moet blijven voor het autoverkeer. Ook omdat de Menistenbrug de Philosofenallee/Menistenstraat verbindt met de Turfmarkt en onderdeel is van de hoofdfietsroute in Zwolle  Er is daarbij onder andere gekeken naar de verkeersveiligheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en de parkeermogelijkheden. Daarbij wordt ook de veiligheid vergroot van de fietsers die vanaf de stad via het Schoenkuipenbrugje komen. Ook de veiligheid op de kruising tussen het fietspad en Bagijnesingel vergroot.

Verkeersveiligheid

Onderzoek wijst uit dat onder meer de verkeersveiligheid en de leefbaarheid verbeteren wanneer de brug alleen toegankelijk is voor (brom)fietsers en voetgangers. Zo is tijdens de afsluiting van de brug voor auto’s het aantal ongevallen aanzienlijk gedaald. Daarnaast blijven het gebied en het parkeerterrein Turfmarkt bereikbaar. De afsluiting heeft niet geleid tot een toename van de parkeerdruk in de naastgelegen straten in de Wipstrik. Een enquête onder de omwonenden was ook onderdeel van het onderzoek. Zestig procent van de bewoners die reageerden heeft aangegeven voor een permanente afsluiting van de brug te zijn.

(Brom)fietspad

B en w hebben daarom besloten de brug blijvend af te sluiten en aan te wijzen als (brom)fietspad. De borden in de omgeving zullen aangepast worden. De gevolgen van de afsluiting worden gemonitord.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen