PvdA en GroenLinks willen auto’s weren op Menistenbrug

De Menistenbrug open voor (brom)fietsers en wandelaars
De Menistenbrug open voor (brom)fietsers en wandelaars
Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – De Menistenbrug is al een jaar dicht voor autoverkeer omdat er wordt gewerkt aan de watertoren. De bedoeling is om de brug weer te openen als de watertoren aan de Turfmarkt klaar is. PvdA en GroenLinks vragen zich af of de brug niet afgesloten kan blijven voor het autoverkeer en willen een onderzoek.

Daarvoor dienden de beide partijen een motie in. Volgens de beide partijen heeft de afsluiting niet geleid tot noemenswaardige verkeersproblemen geleid op de omliggende wegen. Daarbij vindt men dat de smalle brug ontoereikend is voor het drukke fietsverkeer in combinatie met auto’s. Daarnaast heeft de weg geen zinvolle doorgaande functie voor het autoverkeer. Ook heeft de afsluiting van de brug nu al geleid tot een veiligere verkeerssituatie.

Afsluiten

GroenLinks en PvdA willen dan ook dat de brug permanent wordt afgesloten voor autoverkeer wat in hun ogen een wezenlijke bijdrage levert aan de verkeersveiligheid in de stad. En vraagt om mogelijkheden om de Menistenbrug en de verbindingsweg langs de Turfmarkt af te sluiten voor het autoverkeer. Ook omdat het een veiliger verkeerssituatie oplevert bij het Schoenkuipenbrugje, waar het auto- en fietsverkeer elkaar kruisen.

Onderzoek

Wethouder William Dogger zegt het onderzoek toe en ziet geen enkel bezwaar om te kijken of de brug dicht kan blijven voor het autoverkeer. Ook het argument dat de Fietsersbond heeft gezegd dat de fietsveiligheid sterk is verbeterd is een steekhoudend argument.  Lammer Geerling van de SP is niet overtuigd van de noodzaak van de afsluiting. De VVD is tegen een onderzoek en de ChristenUnie is ook lichtelijke sceptisch, maar het is het onderzoeken waard. Want bij het afsluiten van de brug moet het verkeer een andere route kiezen naar de Turfmarkt om te parkeren. Het CDA stemde met de VVD tegen het verzoek voor het onderzoek.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen