Stadsfestival: een plek om te ontmoeten en samen te genieten van wat de kunst te bieden heeft

Verbinding staat hoog in het vaandel bij het Stadfestival
Verbinding staat hoog in het vaandel bij het Stadfestival
Foto: Annemarie van den Berg

Vier dagen lang kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen op het Noordereiland, dat voor het stadsfestival is omgedoopt tot festivalterrein. Een plek om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van wat de kunst ons te bieden heeft.

Door Annemarie van den Berg

Vrijdag werd het festival wederom geopend door 200 eerstejaarsstudenten van ArtEZ (Hogeschool voor de kunsten). De studenten begonnen met een parade door de stad en trokken de aandacht met hun muziek, zang en opvallende kostuums.

Bovenste knoopje

Nadat de studenten hun act afrondden op het festivalterrein, werd het even stil. Het overgebleven publiek verspreidde zich al gauw over de verschillende voorstellingen en tentjes. Gedurende de dag zijn er veel theatervoorstellingen, zoals die van Bovenste Knoopje Open en Kasper van der Laan. Ook is muziek van het Zwols Songwriters Gilde, waar onder andere gespeeld wordt door Scott & Young, Hedwig & De Roode en Dina.

Ontmoeten

Het Stadsfestival wil mensen stimuleren om elkaar te leren kennen en te verbinden. In de tent Royaal wordt dit thema tot leven gebracht, door mensen op verschillende manieren samen te brengen. Het concept, dat de Ontmoeting wordt genoemd, is bedacht door Judith Elders van De Meisjes van Plezier, in samenwerking met Club Cele. Marike Boonstra is werkzaam bij Club Cele: “in onze tent laten we mensen nadenken over wat hen in beweging brengt. Daarnaast kunnen onze bezoekers kaartjes achterlaten, waarop ze aangeven waarmee ze iemand anders graag willen helpen. Als iemand anders dat kaartje uitzoekt, kunnen deze mensen elkaar ontmoeten. We vinden het hierbij belangrijk om een ongedwongen sfeer te creëren, waarin iedereen zich welkom voelt.”

Educatie

Dat het Stadsfestival ook een educatieve functie heeft, wordt duidelijk bij de Klimaattafel van Waterschap Drents Overijsselse Delta. De Klimaattafel wordt georganiseerd in samenwerking met de theatervoorstelling ‘Golfje zoekt Zee’ en probeert kinderen bewust te maken van klimaatverandering en de daarbij komende gevolgen, zoals wateroverlast.

Kom kijken

Vandaag en morgen gaat het Stadsfestival nog verder en zullen er ook een aantal nieuwe acts voorbij komen. Ook vanavond is het festival tot half 12 geopend, genoeg kansen dus om een kijkje te nemen!

Bekijk foto’s van het stadsfestival

Foto’s dag 1

Foto’s dag 2

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen