Zwolle bouwde maar liefst 764 nieuwe woningen

Er gaat steeds meer worden gebouwd in Zwolle
Er gaat steeds meer worden gebouwd in Zwolle
Foto: Pixabay

Er is in 2023 in Zwolle door bouwers, ontwikkelaars en woningcorporaties hard gewerkt om zoveel mogelijk nieuwe woningen toe te voegen aan de stad. Met maar liefst 764 woningen is dit, ondanks de moeilijke markt en oplopende rentekosten, goed gelukt. Ter vergelijking: in 2022 zijn er in totaal 380 woningen opgeleverd. Het nieuwe aanbod komt tegemoet aan de woonwensen van inwoners: veel variatie in het type woningen en in verschillende prijsklassen.

In 2023 zijn er 167 woningen meer opgeleverd dan verwacht. Dit komt doordat er op verschillende plekken in de stad nog net in 2023 kon worden opgeleverd in plaats van begin 2024.Voorbeelden zijn het gebouw Evi in Weezenlanden-Noord, delen van De Tippe en Breezicht-Noord in Stadshagen en in de Weeshuispassage in het Broerenkwartier. Het aantal woningen in 2023 liep verder op, doordat bestaande grotere woningen geschikt zijn gemaakt voor meerdere huishoudens.

Wethouder Wonen, Dorrit de Jong zegt: “Het is ontzettend goed hoeveel woningen er dit jaar in Zwolle zijn bijgebouwd. Dit kon dankzij de intensieve samenwerking tussen partners en gemeente. We hebben doorgepakt. In Zwolle krijgen we zaken voor elkaar.”

Het nieuwe aanbod komt tegemoet aan de woonwensen van inwoners: veel variatie in type woningen en in verschillende prijsklassen. In de nieuwbouw is 51% in het prijssegment goedkoop, 28% in middelduur en 21% in het dure segment gerealiseerd. 32% van de nieuwbouwwoningen zijn koopwoning en 68% betrof een huurwoning. Van de totale nieuwe voorraad is 34% een sociale huurwoning: er zijn 256 nieuwe sociale huurwoningen opgeleverd.

Verschil met woningbouwcijfers CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft op 31 januari een overzicht gepubliceerd van de landelijke woningvoorraad in 2023. Voor Zwolle hebben zij berekend dat er vorig jaar in totaal 819 nieuwe woningen zijn toegevoegd aan de woningvoorraad. Dit aantal wijkt af van de Zwolse cijfers voor 2023. Het verschil wordt verklaard doordat het CBS ook verbouwingen en uitbreidingen van woningen op bestaande adressen meeneemt, waar bijvoorbeeld woningsplitsing plaatsvindt. Deze aantallen neemt Zwolle niet mee in haar berekeningen, aangezien hiermee geen nieuwe woonruimtes (en adressen) worden toegevoegd aan de woningvoorraad. Hierdoor komt het aantal nieuwe woningen in Zwolle op 764.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen