Herinrichting Kop van Assendorp in volle gang en in oktober helemaal afgerond

Impressie van de Kop van Assendorp
Impressie van de Kop van Assendorp
Foto: Gemeente Zwolle

Na een weekje vertraging is de herinrichting van de Kop van Assendorp in volle gang. De komende maanden wordt een deel van de Assendorperstraat, Groot Wezenland en Burgemeester van Roijensingel grondig aangepakt. Naar verwachting is eind oktober is het hele project klaar

Om de buurt bereikbaar te houden, worden de werkzaamheden in verschillende fases uitgevoerd. Voor de veiligheid zijn er omleidingen voor auto’s, fietsers en bussen. Deze omleidingen worden op locatie en via deze projectwebsite aangegeven.

De herinrichting dient een aantal belangrijke doelen. Zo verbetert de looproute vanuit de binnenstad naar de Assendorperstraat. Ook wordt de kruising met de Luttenbergstraat veiliger. De nieuwe busroute en bushaltes zorgen voor een kortere en logischer route. Er komt veel extra groen. Daardoor wordt het gebied beter bestand tegen extreme weersomstandigheden ten gevolge van klimaatverandering. Verder komt er meer ruimte voor terrassen en het stallen van fietsen. De hoeveelheid parkeerplaatsen blijft gelijk.

Het ontwerp is gemaakt met input van bewoners en ondernemers uit de buurt, die deel uitmaken van de meedenkgroep. Deze groep en heeft zich onder andere gebogen over de breedte van de trottoirs, de rijbaan en het fietsgedeelte, locatie bushalte, het groen en de (fiets)parkeerplekken. Ook heeft de meedenkgroep geadviseerd de Luttenbergstraat in het ontwerp mee te nemen.0

Deze herinrichting is het eerste stuk in de aanpak van de Singel van Zwolle langs de stadsgracht, waarbij de binnenring (de Singel) wordt verbeterd voor fietsers en voetgangers, terwijl de auto zoveel mogelijk via de buitenring (IJsselallee, Ceintuurbaan, Zwartewaterallee) rijdt. Een noodzakelijke verandering, want door de groei van de stad neemt ook de verkeersdrukte rondom de grachten toe. De Singel is ook met de auto nog bereikbaar, maar vooral gericht op bestemmingsverkeer.

De volgende fase van dit project bestaat uit de herinrichting van de Luttenbergstraat, dat op een later moment wordt uitgevoerd.

Planning per fase

Fase 1: week 3 t/m 11
Fase 2a: week 11 t/m 12
Fase 2b: week 18
Fase 3: week 12 t/m 20
Fase 4: week 14 t/m 17
Fase 5: week 19 t/m 24
Fase 6: week 24 t/m 27
Fase 7: week 27 t/m 31
Fase 8, 9, 10: week 32 t/m 42

Omleidingen

Voor de veiligheid van de verkeersdeelnemers en de mensen die aan de weg werken, wordt het verkeer tijdens de werkzaamheden, waar nodig, omgeleid. Woningen en winkels blijven tijdens de uitvoering van de werkzaamheden gewoon bereikbaar.

Rond het gebied geven borden en verkeersregelaars de omleidingen aan. De Assendorperstraat blijft zo lang mogelijk open en zal hooguit een paar dagen gesloten zijn voor auto’s en vrachtwagens. Bewoners en ondernemers ontvangen op een later moment een brief met de specifieke data en tijden van de afsluiting.

De herinrichting moet zorgen voor een aantrekkelijke groene ruimte voor fietsers en voetgangers. De stoepen worden breder en de rijbaan voor auto’s smaller. Er komt een bredere weg bij de kruisingen Van Karnebeekstraat en Sassenpoortenbrug om ruimte voor fietsers te maken. Er komen gelijkwaardige kruisingen en soms inritconstructies waarbij verkeerslichten en voorrangskruisingen verdwijnen. De maximum snelheid gaat omlaag naar 30 kilometer per uur en het is de bedoeling dat alleen bestemmingsverkeer door het gebied rijdt. Er is al rekening gehouden met het feit dat op den duur dijkverhoging noodzakelijk is.

Bussen

Vanaf april 2024 tot en met oktober 2024 moeten ook bussen omrijden. Deze omleidingsroute loopt via Deventerstraatweg, Hortensiastraat, Wethouder Alferinkweg, Luttenbergstraat, Hanekamp en Wipstrikkerallee

Autoverkeer

Autoverkeer dat van de A28/Emmawijk naar Assendorp of de Wipstrik (en omgekeerd) wil reizen, wordt omgeleid via de Karnebeektunnel en Leo Majorlaan. Deze omleiding geldt vanaf januari 2024 tot en met oktober 2024.

Fietsers en voetgangers

Voor de periode van 1 januari tot en met maart geldt voor fietsers en voetgangers een omleiding. De omleiding voor fietsers leidt van en naar de Luttenbergstraat via Groot Wezenland en Thoden van Velzenstraat, en richting de Burgermeester van Roijensingel via de Van Karnebeekstraat. Omleidingen voor fietsers blijven tijdens de uitvoering zo lang mogelijk hetzelfde. Woningen en winkels blijven tijdens de uitvoering bereikbaar.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen