Meer ruimte voor groen, beweging en ontmoeting rondom de grachten. Het startsein van de ontwikkeling van de Singel van
Zwolle is gegeven.
De Singel van Zwolle wordt omschreven als een uniek parkachtig gebied rondom de grachten van de stad. Zwolle groeit in totaliteit met zo'n 3000 woningen rondom de binnenstad. Omdat steeds meer mensen wonen, werken en leven op een relatief klein oppervlak is het nodig om extra groen te realiseren zodat woonwijken gezond en aantrekkelijk blijven. Daarbij zorgt een groene omgeving voor frisse lucht en nodigt het uit om buiten te zijn, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Daarbij vermindert een dergelijke omgeving de hittestress en wordt hevige regenval opgevangen. Ook wordt de stad beter bestand tegen hoge waterstanden.
Autoluwe binnenring
Daarnaast draagt de ontwikkeling van de Singel bij aan de mobiliteitstransitie, door de binnenring te verbeteren voor fietser en voetganger, terwijl de auto zoveel mogelijk via de buitenring (IJsselallee, Ceintuurbaan,
Zwartewaterallee) rijdt. Een noodzakelijke verandering, want door de groei van de stad neemt ook de verkeersdrukte rondom de grachten toe. Wethouder mobiliteit,
Gerdien Rots: “We willen een gastvrije en bereikbare stad blijven. Dat vraagt om een andere manier van bewegen, met meer ruimte voor lopen en fietsen. Door de Singel van Zwolle opnieuw in te richten kunnen we het verkeer rondom de binnenstad in goede banen leiden. Zo zorgen we ervoor dat mensen zich veilig kunnen blijven verplaatsen."
Belangrijke ontwikkeling
Monique Schuttenbeld, wethouder Stadshart: "De Singel van Zwolle is een belangrijke ontwikkeling om de groei van de stad mogelijk te maken. Het is de drager van de andere gebiedsontwikkelingen in het Stadshart. Door dit gebied groener te maken, creëren we een klimaatbestendige, gezonde en veilige leefomgeving. Dat vinden we een voorwaarde om extra woningen te bouwen en maakt het voor alle Zwollenaren een aangename plek om te verblijven. Een uitnodigende Singel levert daarnaast een positieve bijdrage aan de uitstraling van de stad. Dat stimuleert economische groei en maakt het tot een aantrekkelijke plek voor culturele activiteiten.”
Er gaat nu nagedacht worden over hoe de Singel van Zwolle eruit moet zien, begint nu. Er wordt gestart met onderzoeken voor waterveiligheid, mobiliteit, energietransitie en programmering. Op basis van deze voorbereiding en gesprekken met de stad, wordt een visie opgesteld. Dit is een hulpmiddel voor toekomstige beslissingen en inrichting van het gebied. Aan de hand van deze visie worden stap voor stap delen uitgewerkt en aangelegd.
De verwachting is dat de visie voor de Singel van Zwolle eind 2024 wordt aangeboden aan het college en de gemeenteraad.