Groot deel IJsselhallen vanaf februari tegen de vlakte

Foto: gemeente Zwolle

Een groot deel van de IJsselhallen gaat tegen de vlakte, Van februari tot september gaat de sloophamer het werk doen. Dan komt er plek voor (woning)bouw voor de nieuwe stadsbuurt van Zwolle,

De Nieuwe Veemarkt voegt een nieuwe buurt toe aan de Kamperpoort, waar 750 woningen komen. Wethouder Gerdien Rots: “De circulaire sloop van de bestaande IJsselhallen is de eerste zichtbare stap voor de Nieuwe Veemarkt. Wij hebben de plannen voor de Nieuwe Veemarkt samen met toekomstige bewoners, bewoners van de Kamperpoort en andere Zwollenaren en ondernemers gemaakt. Na de sloop werken we in 2024 verder om de grond klaar te maken voor de bouw van de woningen. Ook bereiden we de wijziging van de bestemming door de gemeenteraad voor”.

Vakkundig demonteren

In opdracht van de gemeente Zwolle voert Scheffer Groep uit Wezep de sloopwerkzaamheden van de IJsselhallen op circulaire wijze. “De sloop van de IJsselhallen is een mooie opdracht voor ons bedrijf. Wij hebben reeds een aantal circulaire werken gedaan. Wij brengen alle vrijkomende materialen in kaart aan de hand van een op voorhand opgestelde inventarisatie. Deze materialen gaan we bij uitvoering vakkundig demonteren en later transporteren naar een nieuwe locatie. Materialen die niet direct hergebruikt kunnen worden gaan we hoogwaardig recyclen. Zo wordt bijvoorbeeld het beton uit het gebouw weer toegepast in de productie van nieuw beton”, aldus Jorrit Scheffer van de Scheffer Groep.

De sloop bestaat vooral uit demontagewerkzaamheden. Door dit werk zorgvuldig te doen probeert de gemeente samen met de aannemer de overlast voor iedereen zoveel mogelijk te beperken. Helemaal voorkomen van stof- en geluidsoverlast is niet mogelijk. Voor het in- en uitrijden van het transportverkeer maakt de aannemer gebruik van de bestaande in- en uitrit aan de Rieteweg.

Op het IJsselhallenterrein staan de monumentale Bogenhal en de moderne hallen. De moderne hallen worden gesloopt op circulaire wijze. De Bogenhal blijft staan en wordt ontwikkeld tot een hotspot in de Nieuwe Veemarkt die zorgt voor reuring, ontmoeting en ondernemen. Net zoals vroeger op de veemarkt. Toekomstige gebruikers van de Bogenhal kunnen bijvoorbeeld kunstenaars, ondernemers en makers zijn die activiteiten uitvoeren op het gebied van circulaire economie.

De actuele planning is dat de werkzaamheden uiterlijk in september 2024 klaar zijn. Met sloopkranen worden de grote spanten van de IJsselhallen verwijderd en tijdelijk opgeslagen op het parkeerterrein. De materialen worden vervolgens zoveel mogelijk opnieuw gebruikt voor andere projecten in de regio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen