BC038 trapt het sportseizoen af met sporttoppers Epke Zonderland, Bas Tietema en Kirsten Wild

Praten over topsport met Epke Zonderland, Bas Tietema en Kirsten Wild
Praten over topsport met Epke Zonderland, Bas Tietema en Kirsten Wild
Foto: Redactie

Het zakelijk sportnetwerk BC038 heeft het seizoen afgetrapt met drie bekende (ex-)sporters en drie demonstraties van de Landstede Hammers basketbal, VC Zwolle Topvolleybal en de Turnacademie Regio Zwolle. Tijd voor topsport en een goed gesprek met Epke Zonderland, Kirsten Wild en Bas Tietema.

Het topic van de avond was hoe de sport nog verder te ontwikkelen, maar ook om meer mensen de sport te laten beleven. Manon Vlier, momenteel toernooidirecteur van het WK Volleybal, trapte de avond af over topsport en sport in het algemeen. Sport speelt een verbindende rol in de samenleving. ”Het is van belang mensen te stimuleren om te gaan bewegen en beter te presteren En beter presteren zit in goede faciliteiten, trainers en de staf rondom sporters. Je moet nadenken wat nodig is om het maximale uit de sport te halen.” Inmiddels zit het in Zwolle wel goed, met onder meer een goede sportopleiding zoals het CSE. De ‘sportschool’ omvat inmiddels zo’n 19 sporten waar de studenten zich maximaal kunnen richten op sport. Thomas van der Staak van het CSE (Centre for Sports & Education) zegt: ”Zwolle moet de komende jaren gaan floreren als sportstad. Zwolle heeft al goed sportonderwijs en het is belangrijk om topsport zoveel mogelijk in de regio te houden.”

Ondertussen schoof Kirsten Wild aan. Zij stopte vorig jaar met wielrennen. Wild is nu bezig om nieuwe sporttalenten te begeleiden. Van der Staak zegt: ”Voormalige topsporters zijn groot belang om nieuw talent te motiveren en verder te helpen om de sportdroom na te streven.” Turnheld Epke Zonderland erkent: ”Ik had als jong jochie ook posters boven mijn bed hangen van toenmalige turnhelden. Dat stimuleert van kinds af aan te focussen op een sport die je mooi vindt, waar je van houdt. De fantastische turnfaciliteiten in Zwolle zijn van ontzettend groot belang voor topsport. Hij vergelijkt het met de turnfaciliteiten in zijn eigen Heerenveen.”

Bas Tietema is als enige nog actief in de topsport en rijdt nog in profpeloton. Maar meer is hij bekend als youtuber met Tour de Tietema en bezig om professionele wielerploeg op te starten. Dat doet hij samen met zijn kompanen Josse Wester en Devin van der Wiel. Inmiddels heeft hij zo’n 150.000 abonnees op zijn youtubekanaal. ”We willen zo laag mogelijk beginnen. Ieder jaar een stapje vooruit. Bij on voert toch het mediabedrijf de boventoon, maar dat kan niet zonder het actieve fietsen.”

Sportbeleving

Het gaat bij Tour de Tietema niet om topsport alleen. Tietema: ”Sport is supermooi en het gaat er bij ons vooral om achter de schermen laten zien hoe mooi sport is. De sportwedstrijd is daarbij ondergeschikt.” Hij zegt ook: ”Bij topsport moet je het krachtige verhaal vertellen. Mensen met passie bereik je wel, maar er zijn heel veel mensen die je kunt interesseren. Beleving van de sport, daar gaat het om”

Zorg voor boegbeelden in de sport. Is van enorm belang voor de toekomst. Sport en topsport moet je naar de mensen brengen.

Kirsten Wild wilde al in 2008, 2016 en uiteindelijk 2020 na de Olympische droom stoppen. Door de coronacrisis werd de Olympische Spelen een jaar uitgesteld. Ze zegt: ”Trainen naar OS 2021 was saai vanwege de coronapandemie. Het plezier in de sport viel weg in aanloop naar de Olympische Spelen. Van tegenslagen maken perse niet sterker, van doorzetten wel. De Olympische Spelen in 2021 was niet mijn eindstation, ik wist dat er nog een periode na kwam. Je moet leren omgaan met winnen en winnaar blijven, maar het plezier in de sport staat voorop.”

Over de tijd na zijn hoogtepunt tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen (Hans Eysvogel: ‘Hij staat’) na de gouden rekstokoefening zegt Zonderland: ”Het was niet het moment van stoppen. De wereldtitel ontbrak nog, maar plezier in de sport is het belangrijkste. Pas het laatste jaar werd het lastig. Qua motivatie, maar ook fysieke belasting, maar daar ligt een uitdaging om nieuwe trainingsvormen om je belastbaarheid aan te kunnen. Na Olympische Spelen is het leven veranderd, de belasting en druk werd heel groot. Gelukkig kon ik ermee omgaan.” Hij zegt ook: ”Zorg voor beleving in de sport, dat is essentieel. Dat zorgt voor nieuwe aanwas. Het moet tof worden om te sporten.”

Wielerbaan

Tietema: “We hebben het vaak over einddoel, maar er zijn minimale bijdragen nodig om topsport mogelijk te maken. Zwolle heeft na 20 jaar praten bijvoorbeeld nog geen wielerbaan. Zwolle heeft een goede voorbeeldfunctie, via CSE kan de topsport de breedtesport stimuleren. Veel sporten kampen met dezelfde problemen omdat er veel andere verleidingen zijn.”

BC038 heeft inmiddels drie sporten ‘geadopteerd’ en ondersteunen deze financieel. De sporters van VC Zwolle Topvolleybal, de turnacademie Regio Zwolle en de basketballers van Landstede Hammers lieten tussendoor hun kunnen zien.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen