Eerste acht ondernemers sociale coöperatie Expeditie 038 zijn aan de slag gegaan

Petra Hovestad
Petra Hovestad
Foto: Expeditie 038

De eerste groep van 8 ondernemers – onder naam van de sociale coöperatie Expeditie 038 – is een feit. Eén van hen is Petra Hovestad. Ze vertelt: “Ik zit in de bijstand, ben moeder van jonge kinderen en was het thuiszitten zat. Eigenlijk wilde ik heel graag voor mezelf beginnen, maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. Toen kwam Expeditie 038 op mijn pad.”

Hovestad: ”Bij Expeditie 038 heb ik een unieke kans gekregen om in alle rust en ruimte te ontdekken of het ondernemerschap bij me past. Daarbij hoefde ik geen grote investeringen te doen én mocht ik mijn uitkering houden. Ik ben méér dan alleen moeder en nu heb ik weer een doel in mijn leven.”

De nieuwe Zwolse ondernemers zijn actief in onder andere Surinaams eten, high tea, coaching, houtbewerking, schildercursussen en sound producer. De afgelopen 13 weken heeft de groep van Expeditie 038 de ondernemerstraining gevolgd. Hovestad: “Ik ben hier heel enthousiast over. Het is voor mij alweer 10 jaar geleden dat ik in de schoolbanken heb gezeten. Maar ik kon heel goed meekomen en ik had elke week echt zin in de volgende les. Je start de training met een droom en die droom is werkelijkheid geworden aan het einde van de training. Dit is echt een geweldige ervaring voor mij geweest.”

Voor het succesvol volgen van de ondernemerstraining heeft de groep van Expeditie 038 een certificaat ontvangen. Deze feestelijk afsluiting vond plaats in wijkcentrum de Enk. Hierbij schoof wethouder Paul Guldemond aan. Hij luisterde aandachtig naar de bedrijfspresentaties van de kersverse ondernemers en sprak na afloop met ze.

De missie van Expeditie 038 is het creëren van een andere vorm van denken over werkgelegenheid en geld. Waar niet alleen naar winst maar ook naar de immateriële waarde voor de samenleving wordt gekeken. Wij vinden dat deze vorm van samenwerken en ondernemen bijdraagt aan onze eigen ontwikkeling en die van de bedrijven en projecten waar wij ons voor inzetten.

Hovestad en de andere ondernemers hebben zichzelf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Dit doen ze onder de naam van de sociale coöperatie Expeditie 038. Het bedrijf High Tea Express Zwolle van Hovestad is dus nu een feit. Hovestad: “Ik maak en bezorg High Tea aan huis: gewoon, vegan, suikervrij en voor kinderen heb ik de High Ranja bedacht. Het enige dat de klant nog hoeft te doen, is voor warm water zorgen en gezelschap. Ik maak en bak alles zelf, inclusief taarten en een heerlijke siroop.”

De nieuwe Zwolse ondernemers blijven elkaar nog wekelijks ontmoeten onder begeleiding van een coach. Zo denken ze samen na over de bedrijfsstrategie van elke deelnemer. Daarnaast ondersteunen ze elkaar bij de stappen die nodig zijn om te groeien. Hovestad: ”Ik vind het leuk dat je elkaar kunt helpen. Je zit er niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar! Omdat ik onderneem onder naam van Expeditie 038 kreeg ik ook recht op kinderopvang. Zonder het opvangnet van de sociale coöperatie was het mij niet gelukt om op deze manier te ondernemen.”

Voorzitter van Expeditie 038, Rudolf Everduim, vertelt: “Het woord samen kenmerkt de doelstelling van onze sociale coöperatie. We werken als ondernemers nauw samen, maar dit doen we ook met andere organisaties in onze stad zoals de gemeente, het Sociaal wijkteam Zwolle, Tiem en Dock24. Door al deze krachten samen te bundelen, komt de kans om werk te maken van je passie voor iedereen een stap dichterbij. Dus we zijn er voor Zwollenaren die langer dan 2 jaar een uitkering hebben, maar ook statushouders zijn binnenkort welkom.”

Sociale coöperatie Expeditie 038 is lid van het landelijk netwerk voor sociaal coöperatief ondernemen, LaNSco. Net zoals haar collega’s in het land bundelen de oprichters met lokale partners hun krachten om economische deelname aan de samenleving voor iedereen mogelijk te maken.

Initiatiefnemers en oprichters van de sociale coöperatie zijn de twee vriendinnen Shirley Kambel en Guillaine Kalanga. Zij zijn ook bestuursleden van Expeditie 038. In augustus 2019 zijn ze begonnen om de gemeente enthousiast te maken voor hun idee om ook in Zwolle een sociale coöperatie te starten. Uiteindelijk kregen zijin maart 2021 het sein dat ze aan de slag mochten.

Kambel: “We waren geïnspireerd geraakt door eigen ervaringen en van anderen om ons heen, om iets te betekenen voor Zwollenaren met talenten. We zagen hun mooie ideeën en motivatie, en het leek of ze hun plek niet leken te vinden in deze maatschappij. Daarom hebben we deze sociale coöperatie opgericht om ze te helpen hun plek te vinden in deze samenleving.”

Het idee om te ondernemen vanuit een uitkeringspositie is niet nieuw. Everduim signaleerde dat het volgen van een traject bij de huidige aanbieders een te zware klus is. Everduim: “Bij anderen worden er hoge eisen gesteld waardoor veel mensen het een te zware klus vinden en daarom afhaken. Maar bij ons kun je rustig aan beginnen, ervaring opdoen en aftasten of het ondernemerschap iets voor je is. Bij ons kun jij je talenten via ondernemerschap ontdekken en ontwikkelen.”

Wie na een intakegesprek wordt toegelaten tot Expeditie 038 kan vanuit de zekerheid van een uitkering experimenteren met de eigen onderneming. De leden van de sociale coöperatie krijgen hulp in het maken van een bedrijfsplan, de administratie en het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden. Maar ook hoe je van én met elkaar een klantenbestand en netwerk opbouwt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen