Let op een te snel werkende schildklier bij oudere katten

De kat: bobbie
Foto: Dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartwaterland

Een te snel werkende schildklier komt vaak voor bij katten vanaf  een jaar of 10. De meest voorkomende verschijnselen zijn gewichtsverlies ondanks een goede eetlust, veel drinken en plassen. diarree, hyperactiviteit, hijgen en een slechte vacht. 

Een half jaar geleden kwam Bobbie (een Europese korthaar van twaalf jaar) bij dierenartsenpraktijk Zwolle Zwartewaterland op het spreekuur omdat ze veel moest overgeven. Ze wilde niet eten. Bij het algemeen onderzoek was er niet echt iets afwijkends te vinden. De dierenarts nam wat bloed af om onder andere nierproblemen uit te sluiten. Gelukkig was die bloeduitslag goed. Bobbie mocht weer naar huis met medicatie tegen de misselijkheid en het braken. Bobbie knapte daarna vrij snel weer op.

Schildklier

Maar twee maanden later stond ze weer in de spreekkamer! Deze keer met waterdunne diarree, en juist een goed eetlust! We hadden het schildklierhormoongehalte in het bloed bepaald en wat bleek; deze was veel te hoog! Meteen zijn we gestart met medicatie. Het duurde wel even voordat Bobbie zich weer helemaal goed voelde maar het gaat nu erg goed met haar! Het zijn niet alleen de meest voorkomende verschijnselen die wijzen op een snelwerkende schildklier, het kan ook het tegenovergestelde zijn: sloomheid en niet willen eten.

Ouderdom

Veel eigenaren wijten het aan ‘de ouderdom’ maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn! Een te snel werkende schildklier is in de meeste gevallen erg goed te behandelen. Kom dus juist wel langs met uw kat die ‘een dagje ouder’ lijkt te worden!

Deze informatie is tot stand gekomen door samenwerking met dierenartsenpraktijk

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden