ViaTim start met thuisbezorging pakketten

Foto: ViaTim

Met Black Friday en de drukke decembermaand in aantocht breekt het zweet bij de bezorgers alweer uit. Nederland komt terecht in een pakket-tsunami en de markt is druk op zoek naar logistieke oplossingen. In deze topmaanden worden op sommige dagen 1,5 miljoen pakketten bezorgd. Een enorme logistieke uitdaging om iedereen met de feestdagen toch het juiste pakket aan te bieden. Volgens kenners staan we nog slechts aan het begin van de vloedgolf.

Zo’n 600.000 pakketten worden dagelijks verzonden en moeten worden afgeleverd. In 40% van de gevallen is er niemand thuis en neemt de bezorger het pakket weer mee terug of brengt het naar een afhaalpunt waar de geadresseerde het pakket zelf kan ophalen. Meestal is dat een winkel en moet de geadresseerde tijdens kantooruren het pakket ophalen.

Dat kan beter, dachten ze bij ViaTim. Zo bouwden zij een fijnmazig netwerk van ViaTim Punten. Deze buurtpunten vinden het leuk om tegen een vergoeding pakketten aan te nemen voor buurtgenoten. Zo kan de bezorger altijd zijn pakketje kwijt. Doordat deze wijkgenoten in de avond beschikbaar zijn is het erg gemakkelijk voor consumenten om de pakketjes daar af te halen.

ViaTim is altijd op zoek naar manieren om klanten tijd en gemak te bezorgen. Daarom zijn ze nu ook gestart met bezorging door buurtgenoten in de avonduren. Het ViaTim Punt doet het laatste stuk van de bezorging in de wijk te voet of met de fiets. Het kan natuurlijk gebeuren dat de ontvanger op dat moment toch niet thuis is. Een groot voordeel voor de consument is dat dezelfde avond het pakketje alsnog bij het ViaTim Punt in de wijk opgehaald kan worden.

Michiel Nieuwkerk, oprichter van ViaTim, zegt hierover: ‘Het is het aloude verhaal van de ketting en de zwakste schakel. Online kan je alles 24/7 kopen op jouw moment, maar de bezorging is op moment dat het de bezorger uitkomt. Dat gaat ViaTim met buurtbezorging veranderen, nu kan jij aangeven wanneer het jou uitkomt jouw pakket te ontvangen door iemand uit jouw buurt. Met ons fijnmazig netwerk van particulieren bieden wij een oplossing, zowel voor de webshop als voor de consument’.

‘Maar het voordeel reikt veel verder’, vervolgt Nieuwkerk, ‘door al die bezorgingen en pogingen daartoe, rijden er in een gemiddelde straat iedere dag 13 pakketbussen. Over een aantal jaren zijn dat er 60. Nu al is 34% van de fijnstof in de wijk afkomstig van bestelauto’s. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat de CO2 uitstoot met 74% verlaagd kan worden. Dit door ViaTim Punten die pakketjes te voet of te fiets bezorgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden