De weg is niet onveilig, maar het is de automobilist die het verkeer onveilig maakt

18 apr , 9:43 Verkeer en Vervoer
schermafbeelding 2025 04 18 095124
Levensgevaarlijk rijgedrag | Pixabay

Het waren zoveel automobilisten die met de telefoon in de hand over de N50 reden dat de politie ze niet allemaal aan kon houden. Maar liefst bijna zestig automobilisten werden door de politie aan de kant gezet voor handheld bellen. 

Het blijft verbazingwekkend hoeveel risico automobilisten willen lopen op een ongeluk of een hele forse boete. Bij een controle op de N50 bij Zalk was het raak bij een verkeerscontrole. Er staat een boete van 430 euro voor. Maar dat is niet het ergste. De kans op een ongeluk is vier keer groter dan dat men het niet doet. Afleiding in het verkeer is zeer gevaarlijk, niet roekeloos maar levensgevaarlijk. 

De N50 staat bekend als een zeer gevaarlijke weg en er is al veel gedaan om de weg veiliger te maken. Vooral kwamen er vaak frontale botsingen voor, daarom zijn de rijbanen fysiek gescheiden. Maar het is niet de weg die het verkeer gevaarlijk maakt. Het zijn de automobilisten die zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Met name het handheld bellen, een appje sturen of zelfs films kijken in de auto maken het verkeer nog onveiliger. 

Om te janken

Daarom controleert de politie met de regelmaat bij de benzinepomp bij Zalkerbroek. In september 2022 zei de politie al dat het was om te janken, zoveel bekeuringen er werden uitgeschreven omdat 55 bestuurders in vier uur tijd op de bon gingen voor handheld bellen. Een jaar later waren het er nog meer. In juni 2023 pakte de politie 66 bellers met de telefoon in de hand achter het stuur. Gisteren waren het er dus 59 bestuurders die diep in de beurs moeten tasten om de forse bekeuring op te hoesten. 

De politie weet het ook niet meer hoe deze hardnekkige bellers aangepakt moeten worden. Er rijden bussen in Nederland rond van waaruit het verkeer wordt gecontroleerd, er zijn speciale camera's die de handheld bellers betrappen en nog rijden veel mensen met de telefoon in de hand rond. Blijkbaar moeten de boetes nog hoger worden dan 430 euro of wellicht moet er gekeken worden of het juridisch mogelijk is de handheld beller de auto of het rijbewijs af te nemen. 

België

Wie in België wordt betrapt met een smartphone in de hand achter het stuur kan direct het rijbewijs voor 15 dagen inleveren. Deze wordt op het politiebureau bewaard en kan na de strafperiode weer worden opgehaald.