Fay Boxum en Esmée Mulder (Swol 1894) Nederlands kampioen bij het NK zwemmen op de lange baan

Swol 1894-zwemster Fay Boxum stijlvol in actie
Foto: Juan Wiersma

De Swol 1894-zwemmers Fay Boxum en Esmée Mulder zijn gehuldigd tot de allersnelste zwemmers van Nederland. Bij de Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange baan zwemmen in  Eindhoven wisten zij het goud te veroveren. 

Fay Boxum zwom dit weekend het meerkampklassement. Vanaf het begin van het  toernooi had zij de koppositie in het klassement al in handen. Zij moest deze favorietenrol echter nog  wel waar weten te maken over alle afstanden. Uiteindelijk telden er van de tien afstanden, negen  mee voor het eindklassement. De talentvolle zwemster uit Zwartsluis pakte op acht van de tien races  overtuigend de winst. Op de 100 meter rugslag werd zij nipt tweede en de 100 meter vlinderslag was  goed voor een derde positie. Haar voorsprong was echter al zo groot dat de totaalwinst haar niet  meer kon ontgaan. Met 4949 punten won zij met maar liefst 532 punten voorsprong het  meerkampklassement en pakte zij de kampioenstitel.  

Esmée Mulder toonde aan te kunnen groeien in een belangrijk toernooi. Als junioren zwemster in was een hoge klassering dit jaar niet heel waarschijnlijk. De 14-jarige  zwemster uit Ruinerwold bleek echter in bloedvorm te verkeren. Na op de 200 meter rugslag in een  fantastisch persoonlijk record al het brons te hebben veroverd, wist zij op de 200 meter wisselslag  met een waanzinnige finish haar concurrent er met 0,03 seconden uit te tikken en de gouden plak te  pakken.  

Naast Boxum en Mulder verschenen ook Swol 1894-teamgenoten Storm Boxum, Diede Veld en  Seb Pieterman aan de start. Storm Boxum moest zich net als Esmée Mulder staande weten te houden in het zwemgeweld. Dat deed hij met verve. Van de acht  starts zette hij er vier om in een persoonlijk record en op ‘zijn’ schoolslag steeg hij zelfs boven  zichzelf uit. De snelle 1.11,38 op de 100 meter schoolslag was zelfs goed voor een plaats in de finale.  In de finale wist hij deze tijd net niet te verbeteren met als eindresultaat een prima 8e plaats.  Op de 200 meter schoolslag werd hij in een strakke tijd van 2.35,25 zesde. Diede Veld zwom het meerkampklassement. Van de tien afstanden zwom hij  vijf persoonlijk records. Het leverde hem een mooie 13e plaats in het eindklassement op. Seb Pieterman gaf acte de présence op de 100 meter vrije slag. Hij noteerde een keurige tijd maar wist zijn inschrijftijd net niet te verbeteren. 

  • De Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange baan zwemmen werden gehouden van 10 tot en met  12 juni 2022 in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. De snelste  juniorenzwemmers van Nederland mochten op het NJK starten. 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen