10e editie FysioZwolle triathlon Zwolle op 25 september rondom de Milligerplas in Stadshagen

De start van een triathlon is altijd spannend
Foto: Pixabay

De tiende editie van de FysioZwolle triathlon in Stadshagen gaat door op 25 september. Vorig jaar moest de editie worden afgelast vanwege de coronapandemie. De tiende wordt een editie waarbij een aantal wijzigingen zorgen voor een nog spannender verloop van de triathlon. Daarbij is geluisterd naar de wens van de atleten en zijn door de uitbreiding van Stadshagen nieuwe mogelijkheden gekomen om de triathlon nog aantrekkelijker te maken.

De grootste verandering is het fietsparkoers. Waar voor heen twee of meerdere rondjes gefietst moesten worden tussen Zwolle en Hasselt is er een nieuwe lus, via Mastenbroek, toegevoegd aan het parkoers. De druk op het oude, relatief kleine fietsparkoers, was te groot aan het worden waardoor atleten vaak langzamere deelnemers moesten inhalen. Om dit te voorkomen is een tweede lus toegevoegd waardoor er meer spreiding ontstaat. De atleten op de 1/8e triathlon rijden één ronde van ruim negentien kilometer, voor de 1/4 triathlon zijn dat er twee. Daarbij komt ook nog eens dat het een supersnel parkoers is geworden. Topatleten halen een gemiddelde snelheid van zo’n 45 kilometer per uur.

Terugkeer bij het strandhuis

De vernieuwing van de triathlon begint al bij de terugkeer bij strandhuis Milligers. De voorgaande jaren moest het parc fermé verhuisd worden naar de overkant van de Milligerplas waardoor de atleten de hele plas over moesten zwemmen. Dat was niet ideaal voor de atleten en het publiek. Daarom heeft het bestuur er voor gekozen om terug te keren bij het strandhuis waardoor het publiek nog meer kan genieten van de wedstrijd. Zowel de zwemstart als finish is direct naast het strandhuis, waar ook de wissels zijn. Dit onderdeel is altijd spectaculair en aantrekkelijk voor het publiek. Daarna fietsen de atleten naar het nieuwe parkoers dat begint op de Milligersteeg. De fietsers rijden via de Ruimzichtweg richting Hasselt en keren via de Werkerlaan weer terug, daarna gaan ze de lus in via Mastenbroek. Het hardlopen is rondom de Milligerplas, alleen in tegengestelde richting van de voorgaande jaren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de Lisdodde.

Voor het publiek is het jammer dat er geen veilige fietsroute is om doorkomsten te maken bij het strandhuis, daarom is gekozen voor een alternatief wat het fietsparkoers dichter bij de stad brengt.

De organisatie verwacht dat de FysioZwolle triathlon aan spektakel heeft gewonnen en toegankelijker is geworden voor het publiek. Vanaf het terras van Milligers is veel meer van de wedstrijd te volgen. Met name het hardlopen is beter te volgen. De 1/8e gaat over één ronde rondom de Milligerplas, de 1/4 maar liefst over drie ronden.  Hierdoor kan het publiek de slotafstand op de voet volgen.

Veiligheid

De triathlon is veiliger gemaakt. In overleg met de drie betrokken gemeentes mag het fietsparkoers worden afgezet door het doorgaande verkeer. Aanwonenden van het fietsparkoers mogen wel gebruik maken van de fietsroute. Wel wordt de bewoners gevraagd met het fietsparkoers mee te rijden in plaats van tegen het triathlon-verkeer in. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De wegen waar het om gaat zijn de Milligersteeg, Ruimzichtweg, Zwolse- en Hasselterdijk, Euroweg, Werkerlaan, Nieuwe Wetering, Kerkwetering en de Oude Wetering. In Zwolle wordt de bouwweg gebruikt om op het fietsparkoers te komen.

Coronamaatregelen

Door de coronapandemie moest de organisatie een aantal maatregelen nemen om de triathlon veilig te organiseren. Daarvoor is het nodig dat alle atleten gevaccineerd of coronavrij moeten zijn, ook de vrijwilligers moeten dit aan kunnen tonen. Het publiek wordt op afstand gehouden van het evenemententerrein, maar kunnen wel vanaf het terras van Milligers de wedstrijd op de voet volgen. Ook de altijd spectaculaire zwemstart moet dus van een afstand worden gevolgd. Ook mag het publiek de gefinishte atleten niet begroeten na de finish en zal moeten worden gewacht tot de atleten van het evenemententerrein af zijn.

Starttijden

De eerste start voor de 1/8e triathlon is zaterdag 25 september om 10.00 uur. Er zijn drie groepen met atleten en naar verwachting zijn de laatste atleten rond 12.00 uur klaar. Het middagprogramma begint voor de 1/4 triathlon om 13.00 uur. De verwachting is dat de laatste atleten om 16.00 uur zijn gefinisht

Vrijwilligers

De organisatie kan nog vrijwilligers gebruiken voor onder meer het regelen van het verkeer rondom de triathlon. Wie zaterdag 25 september nog wat tijd over heeft en zin heeft om de triathlon tot een groot succes te maken kan zich aanmelden via [email protected] Omdat er altijd wat kan veranderen adviseert de organisatie om de website goed in de gaten te houden voor eventuele wijzigingen. *

FysioZwolle

Het nieuwe fietsparkoers van FysioZwolle Triathlon

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden