Lotte van Beek gerekend tot kanshebber Olympische titel

Lotte van Beek is kanshebber op eremetaal Olympische Spelen 2018
Foto: Eigen foto

ZWOLLE/GANGNEUNG – Lotte van Beek staat maandag 12 februari rond twee uur aan de start voor haar Olympische 1500 meter. Zij rijdt dan tegen Ayaka Kikuchi in de voorlaatste rit.

Lotte van Beek wordt gerekend tot de kanshebbers op Olympisch eremetaal. Zij zal haar bronzen medaille graag inruilen voor goud of zilver op haar afstand: de 1500 meter. Ze moet echter wel afrekenen met moordende concurrentie, want in de rit na haar rijdt Heather Bergsma tegen Miko Takagi. Voor haar rijden onder meer Ireen Wüst en Marrit Leenstra; maar ook de Amerikaanse Brittany Bowe.

Voormalig schaatser en assistent-bondscoach van Korea, Bob de Jong, rekent op Van Beek voor de gouden medaille. Hij zei in Studio Sportwinter van de NOS dat de Zwolse voor goud gaat. Met een PR van 1:52.95 staat ze in de top van de prestaties op de 1500 meter, maar dat is ruim langzamer dan Heather Bergsma die kan rekenen op een PR van 1:50.85, ruim twee seconden sneller dan Van Beek. Ook Leenstra (1.52.06) Wüst (1.52.08) waren sneller. Ook Bowe (1.51.31) en Takagia (1:51.49) waren sneller. Echter, de Gangneung Oval is een laagland baan.

Brons

De gedachten gaan nog even terug naar de Olympische Spelen van vier jaar gelden toen Lotte van Beek in een historische race naar het brons reed, achter Jorien ter Mors en Ireen Wüst, maar voor Marrit Leenstra. De marge tussen Wüst en Van Beek was slechts 47/100. Lotte van Beek heeft al laten zien in topvorm te zijn. Veel zal afhangen van de Amerikaanse vrouwen en dan met name Heather Bergsma. Vier jaar geleden hadden de Amerikaanse vrouwe een complete ‘offday’  tijdens de Olympische Spelen in Sochi. Bergsma gaf maar liefst vier seconden toe op winnaar Ter Mors.

Spannende strijd

Het wordt in ieder geval een spannende strijd op de 1500 meter waarbij er zeker zes schaatsters zijn die in aanmerking komen voor de drie medailles. Lotte van Beek weet in ieder geval bij de voorlaatste rit wat ze moet rijden om voor de laatste rit als eerste te staan zodat ze in ieder geval brons veilig stelt. Een Olympisch gouden medaille heeft ze al in haar prijzenkast hangen: goud op de ploegenachtervolging.

Vier jaar ellende

Met een medaille zal Lotte van Beek afrekenen met vier jaar ellende. Na de Spelen ging ze op skivakantie en verdraaide daar haar knie en scheurde een kruisband. Na vier maanden revalidatie ging het de daaropvolgende winter weer niet goed: Astma, blessures en ziekte achtervolgden haar. Vorig jaar kreeg ze ook nog eens de Ziekte van Pfeiffer er overheen. Met een reis naar Lapland kwam een doorbraak. Ook met dank aan het Gewest Friesland, een overstap naar de amateurschaatsers van het gewest. Geen salaris meer of chique trainingskampen, maar wel enthousiasme en een goede sfeer. In deze setting kwalificeerde Lotte van Beek zich voor de Olympische spelen en daar moet het gebeuren.

Lees ook Lotte van Beek naar Pyeongchang

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden