Veel kranten besteden donderdag aandacht aan het overlijden van topkok Jonnie Boer. Boer, eigenaar van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, overleed op Bonaire aan de gevolgen van een longembolie. Hij werd 60 jaar.
De Telegraaf heeft een grote foto van Boer tegen een zwarte achtergrond op de voorpagina. "Sterrenchef op eenzame hoogte", staat erbij. De kok "bikkelde" 43 jaar "op het hoogste culinaire niveau", schrijft de krant. Hij was echter ook eigenwijs en nam geen blad voor de mond. Hij ergerde zich aan gasten met allergieën en dieetwensen en noemde mensen die protesteerden tegen zijn creaties met eendenlever "megazeuren van wie hij een maagzweer kreeg".
Het overlijden van Boer "laat de culinaire wereld in grote verslagenheid achter", schrijft de Volkskrant. Zijn "volkomen eigenzinnige talent uitte zich zowel op het bord als in zijn leven als een uiterst aansprekende, genereuze, zinnelijke liefde voor zijn directe omgeving".
Trouw schrijft dat Boer "experimenteel" kookte "op het hoogste niveau", waarbij hij veel lokale en seizoensproducten gebruikte. Hij was een "nuchtere" topkok die wilde dat zijn gerechten bereikbaar waren voor een grote groep. "Onze ambitie is gewoon te blijven. We willen op het bord laten zien wat we kunnen", citeert de krant uit een interview met Boer.
Volgens het AD ging Boer de "traditionele, oubollige eetcultuur in Nederland te lijf" en loodste hij Nederland de "culinaire Champions League" binnen. Hij liet Nederland kennismaken met verfijnde en soms gewaagde combinaties, zoals snoekbaars met appelstroop en een aardbei die naar tomaat smaakte, schrijft de krant.
In NRC zegt culinair recensent Hassnae Bouazza dat Boers belang voor de gastronomie blijkt uit het aantal sterrenchefs dat hij opleidde. Via hen heeft zijn invloed zich "als een olievlek over de Nederlandse restaurants verspreid", zegt Bouazza. Het FD schrijft dat De Librije meerdere keren is opgenomen in de prestigieuze restaurantlijst The World's 50 Best Restaurants. Met zijn vrouw Thérèse kreeg Boer in februari de Lifetime Achievement Award van restaurantgids Gault&Millau voor hun "uitzonderlijke staat van dienst in en met het beste restaurant uit de geschiedenis van de Nederlandse gastronomie", brengt de zakenkrant in herinnering.
Mara Grimm, culinair recensent voor Het Parool, noemt het overlijden van Boer "surrealistisch". Boer heeft volgens haar de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie chefs, "die veel vrijer kookt en veel meer aandacht heeft voor Nederlandse producten".