Kampenaar via webcrawling opgespoord en staat morgen voor de rechter voor seksuele kinderuitbuiting

Een man uit Kampen is via webcrawling opgespoord
Een man uit Kampen is via webcrawling opgespoord
Foto: Pixabay

In rechtbank Zwolle staat morgen een bijzondere zaak op de rol. Het Openbaar Ministerie zal aan de rechtbank Zwolle vragen zich voor het eerst uit te laten over de rechtmatigheid webcrawling als bewijs. Een 28-jarige man staat terecht voor sekksuele kinderuitbuiting van een 16-jarig meiseje

De man uit Kampen heeft een 16-jarig meisje in de prostitutie laten werken en voor deze vorm van seksuele kinderuitbuiting zal hij zich voor de meervoudige kamer in Zwolle moeten verantwoorden. In deze strafzaak wordt bewijs gebruikt dat is verzameld door middel van webcrawling techniek. Bij toepassing van deze techniek worden door de politie systematisch en geautomatiseerd seksadvertenties met signalen mensenhandel veiliggesteld van het internet.

Het Openbaar Ministerie zal aan de rechtbank Zwolle vragen zich voor het eerst uit te laten over de rechtmatigheid van dit soort bewijs.

Via webcrawling zijn seksadvertenties (inclusief erotische foto’s) van het 16-jarige slachtoffer aangetroffen, en aan het dossier toegevoegd. Het is een unieke zaak omdat vorig jaar juni in de Tweede Kamer een motie van Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Attje Kuiken (Partij van de Arbeid) werd aangenomen, waarin de regering werd verzocht ‘de brede invoering van de webcrawler om mensenhandel op te sporen, niet langer uit te stellen’.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen