Arrestantenwagens en het cellenblok publiekstrekkers rechtbank

Koud beton en een dikke deur
Koud beton en een dikke deur
Foto: Rein Tuininga

Wat is het meest boeiende aan de rechtbank? Juist, de arrestantenwagens en de cellenblokken waar de te veroordelen verdachten zitten te wachten tot ze de rechtszaal in mogen. Vooral de jeugd vermaakte zich opperbest met de mensen van de Rechtspraak.

Hoe worden voetbalhooligans vervoerd als ze over de schreef gaan? In een grote bus met een flink aantal cellen waarin het behoorlijk benauwend is. De ruimte die ze krijgen is minimaal. Daarom kunnen er ook flink wat ‘passagiers’ worden vervoerd. Dat geldt ook voor de politiebusjes waarin cellen zijn gebouwd. Zelfde laken en pak: heel klein en vooral opgesloten. Want dat krijg je als je met de politie te maken krijgt. Het slot gaat op de deur en er is domweg niets. Niets in de busjes, niets in de cellen. Koud beton en een dikke stalen deur. De gangen naar de rechtszaal zijn van beton en de lift naar boven is hufterproof. En dan lopen er nog stevige kerels die een gevangene in bedwang kunnen houden, al dan niet met handboeien en een stok in de broek. ”Dan kan de gevangene nooit hard weglopen en halen we hem zo in”, grapt een politieagent. Trouwens een vluchtpoging zou sowieso al tot mislukken zijn gedoemd. Er is overal controle, de deuren zijn dik en kunnen wel een stootje hebben en overal hangen camera’s. Binnen en buiten de rechtszaal.

Grote drukte

Sinds justitie steeds meer openheid geeft neemt de belangstelling voor het Nederlandse rechtssysteem toe. Mensen krijgen steeds meer belangstelling voor het Nederlandse recht. Dit komt mede door de toegankelijke programma’s zoals de Rijdende rechter, maar ook door alle activiteiten op sociale media. De rechter lijkt bijna een gewoon mens dat vertelt over het werk op de rechtbank. Daarom was het zo druk tijdens de open dag van de Zwolse rechtbank. Gewoon even kijken in de rechtszaal, de plek waar de boeven verblijven en hoe ze af en aan worden gevoerd. En natuurlijk de politieagenten. De stoere mannen en vrouwen die met liefde voor het vak vertellen over hun boeiende leven. En nee, de arrestanten overnachten niet in de rechtbank. Zij gaan weer terug naar de gevangenis.

Rechtszitting

Wie wat ouder was kon in de rechtszalen nagespeelde rechtszaken volgen. Een van de zaken was een dievegge die bij de plaatselijke supermarkt mayonaise, ketchup en wat bier had gestolen. Hoewel zij het oneens was met de rechter wezen beelden uit dat ze wel degelijk voorbij de kassa’s was voor ze werd aangehouden. De dievegge kwam er te laat achter dat ze geen geld bij zich had en beschikt inmiddels over een dossier van zo’n 20 a4-tjes. De dag voor de diefstal was ze veroordeeld tot een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De Officier van Justitie eiste vervolgens twee maanden en verplichte opname van een jaar in een afkickkliniek. De rechter ging echter mee in het verhaal van de advocaat van de dievegge voor een kortere verplichte opname van drie maanden, met de mogelijkheid tot verlenging. En dat vonnis legde de rechter goed uit aan het publiek. De motivatie om niet te kiezen voor straf maar afkickprogramma. En dat hij tot 3 maanden was ook omdat de dievegge had kunnen kiezen voor twee maanden cel, maar zou zich vervolgens weer als dakloze laten prostitueren.

Naar scholen

In de laatste week van september staat het Nederlandse rechtssysteem in de picture. De rechtbank gaat dan naar de scholen in de regio om te vertellen over het Nederlandse rechtssysteem.

Rechtszaal 1
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen