De crisis binnen de Boerburgerbeweging (BBB) in Overijssel is groot. Van de vijftien Statenleden stappen zes leden op, meldt RTV Oost. Op de dag dat Lilian Helder landelijk bij de BBB haar biezen pakt, zijn in Overijssel zes leden die overstappen naar een nieuwe partij Provincie Belang Overijssel. Overijssel is de thuisprovincie van politiekleider Caroline van der Plas.
Annette Nijhuis, Dario Prinsen, Edith du Bois, Luuk Buunk, Sanne Winkels en Aart van den Brink hebben hun vertrek aangekondigd. Eerder al splitsten Adam Bakker en Jos Rosendaal zich al af van de BBB. Door het vertrek van de Statenleden heeft de huidige coalitie van BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP geen meerderheid meer. Het vertrek van de zes leden is naar aanleiding van een onoverbrugbaar verschil van mening.
Fractievoorzitter Carla Evers: “We hebben ons de afgelopen tijd ingezet om de samenwerking binnen de fractie te versterken, onder andere met behulp van een coach. Ik ben teleurgesteld dat een aantal collega’s ervoor kiest een andere weg in te slaan. De overgebleven mensen in de fractie blijven zich inzetten voor boeren, burgers en bedrijven in Overijssel, zoals de kiezer ook heeft gevraagd aan ons. Wij lopen daar niet voor weg.“
De BBB was met 17 zetels de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezing in 2023. Nu twee jaar later zijn, na het vertrek van Adam Bakker en Jos Rosendaal in juni vorig jaar, weer zes mensen opgestapt.
Aart van den Brink, een van de opstappers, zegt: "Het is niet vanwege inhoud, niet vanwege het coalitieakkoord en ook niet vanwege het beleid dat Gedeputeerde Staten voert. Het gaat erom hoe je als partij invulling geeft aan je politieke werk. Wij staan een andere manier voor hoe je je rol als Statenlid zou moeten invullen." Van den Brink ontkent dat de windmolenplannen de reden zijn om te breken met de partij.
Door de afsplitsing verliest de coalitie in Overijssel de meerderheid. "Ja, het is een grote stap", erkent Van den Brink. "We hebben dit ook niet vandaag besloten; het is een proces van langere tijd geweest. We zijn er ook niet op uit om de coalitie te laten vallen. We zijn bereid om als zesde partij aan de coalitie te gaan deelnemen, maar dan moeten de andere vijf partijen dat wel willen."
Door de breuk heeft de coalitie in de Overijsselse Staten nu nog 22 van de 47 zetels; een minderheid dus.