Welke regionale politici doen gooi naar het EU-pluche?

31 jun , 22:58 Politiek
kandidaten stemmen verkiezingen
De stembussen voor de Europese verkiezingen gaan donderdag 6 juni open. Welke politici staan op de stembiljetten uit de regio Zwolle?
In totaliteit staan zo'n elf politici op de stembiljetten die uit de regio Zwolle komen. Het CDA heeft het grootste aantal lokale politici op de kandidatenlijst staan, zij het op een onverkiesbare plek. Meest aanprekende naam is Hilde Palland uit Kampen. Zij zat onder meer in de raad van Kampen en in de Tweede Kamer. Ze staat op de 26e plek van de kieslijst. Vlak boven haar, plek 22, staat André Poortman uit Zwolle. Hij werkt voor het wetenschappelijk instituut van het CDA en is bestuurslid van de Christen Democraten in Zwolle. Een plekje hoger staat de Wijhese wethouder Judith Compagner. Zij kent de Europese politiek want na haar studie Internationale Betrekkingen in Groningen vervolgde ze haar loopbaan bij het Europees Parlement in Brussel.
Het Heinose FvD Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren heeft de voorlaatste plek op de stemlijst, net voor zijn partijleider Thierry Baudet. Net als Baudet en de hooggeplaatste Pepijn van Houwelingen (plek drie) staan de Tweede Kamerleden op de kieslijst om stemmen te trekken. Van Houwelingen moet een nieuwe plek zien te krijgen als zijn kamerlidmaatschap eidingt. Hij zit tijdelijk in de Tweede Kamer als vervanger van Freek Jansen. Dit in verband met de Parlementaire enquête corona. Gideon van Meijeren stond de afgelopen week nog voor de rechtbank in Den Haag vanwege opruiing en oproepen van geweld tegen de overheid. Tegen hem is een werkstraf van 200 uur geëist.
Voor Gaby Markandu is een 21e plek weggelegd op de lijst van de Partij voor de Dieren. Markandu was beleidsmedewerker voor de Partij voor de Dieren Flevoland en werkt nu voor de Animal Politics Foundation. Ze behoort tot de categorie diehard veganisten.
Een bekende Zwolse naam op de ChristenUnie-lijst is Klariska ten Napel. Zij zit namens de partij in de Zwolse raad en heeft een top 10 plek te pakken. Op plek 11 staat Martine Wursten. Zij is Institutional Relations Officer bij Red een Kind. Zij woont in Hasselt.
De SGP heeft voormalig Nunspeets burgemeester Breunis de Weerd op de lijst staan, op plek 10. Nadat hiji in 2022 is gestopt als burgemeester is hij inmiddels Zelfstandig ondernemer/consultant. Uit Doornspijk komt Lambert Polinder. In een grijs verleden was Polinder raadslid in Nunspeet, tegenwoordig is hij jurist en nog actief binnen de SGP Hij bezet de 12e plek.
Ook uit Nunspeet komt Steven de Rooij voor de VandeRegio, een partij ontstond als kiesvereniging in 2019 met de bedoeling om meer aandacht voor regionale belangen in het Europees Parlement te krijgen. De Rooij is Oprichter/Voorzitter bij Lux21. Ook de Nieuwleusense Gerda Brantenaar (plek 13) staat op de lijst.
Dorien Rookmaker is als lijsttrekker voor de partij Meer Directe Democratie de meest ervaren Europese politicus. De Hattemse zit bij de fractie Europese conservatieven en hervormers in het Europese Parlement. Ook was ze lid van de Fractie-Otten in de Eerste Kamer.
———-
Het nieuws van Zwolle.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op X (Twitter) of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief . Adverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Serge Klaassen voor de prijzen en mogelijkheden 06-36455297. Tip de redactie via [email protected]