De kiezer heeft gesproken: nek-aan-nek-race CU en GL; Swollwacht grote verliezer in verkiezingsstrijd

De voorlopige verkiezingsuitslag in Zwolle
De voorlopige verkiezingsuitslag in Zwolle
Foto: NOS

Het lijkt er op dat de ChristenUnie weer de grootste partij wordt van Zwolle. In een nek-aan-nek-race met GroenLinks was het verschil enkele tientallen stemmen. Grootste verliezer is Swollwacht met een halvering van het aantal zetels. Er staat, naar alle waarschijnlijkheid, een formatieklus te wachten voor het nieuwe college van B en W.

Naar allen waarschijnlijkheid blijft de ChristenUnie de grootste partij en zal de formatie gaan leiden. Een ding is zeker, GroenLinks zal aanschuiven. Maar dan, is de grote vraag. Wie vervangt Swollwacht op het collegepluche? De huidige coalitie van CU, GL, VVD en Swollwacht kan in principe verder en heeft voldoende steun van de kiezer. Maar met Swollwacht als grote verliezer is dit niet logisch. Dat valt de kiezer namelijk niet uit te leggen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de partij van William Dogger worden vervangen, maar door wie. D66 boekte winst en is de vierde partij in Zwolle. Dan is de vraag is of de VVD in zee wil met zoveel ‘links geweld’. Met Swollwacht had de VVD nog rugdekking op rechts, maar als die wegvalt komt er een verdere ruk naar links of het nu D66, PvdA of het CDA is. De drie partijen staan op vier zetels en staan dicht bij elkaar als het om de belangrijkste thema’s in Zwolle gaat. Toch zal de VVD dan de voorkeur hebben voor het CDA omdat het programmatisch iets rechtser is dan de andere twee.¬†Vermoedelijk zal fractievoorzitter Ruben van de Belt deze puzzel moeten gaan leggen de komende tijd, mits er niets veranderd bij de definitieve uitslag. Die zal pas volgende week maandag er zijn.

Het verlies van Swollwacht valt toe te rekenen aan de Partij voor de Dieren en Volt. Zij zijn de nieuwkomers in de Zwolse raad met respectievelijk twee en een zetel. De SP boekte een kleine winst en blijft op twee zetels.

De zetelverdeling op basis van de eerste uitslag (bron: NOS)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen