Uitbreiding ANPR-camera’s valt mee in Zwolle

ANPR-camera om nummerborden te registeren
ANPR-camera om nummerborden te registeren
Foto: NOS

Zwolle heeft nu slechts een ANPR-camera hangen en dat is op de A28. Er komen twee bij op de IJsselallee. Ze worden ingebouwd in de huidige flitsers die er nu staan.

ANPR betekent in goed Nederlands automatische nummerplaatherkenning. Of te wel: er wordt gecontroleerd op kenteken en dan kan in de meldkamer worden gekeken of alles okay is met de auto en vermoedelijke bestuurder. Is er iets niet goed, de autobezitter wordt gezocht of heeft een boete open staan dan gaat er signaal naar de meldkamer van de politie die dan mogelijk in actie kan komen. . De techniek wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld de trajectcontroles boven de snelweg of voor het handhaven van milieuzones in grote steden.

Verdachten

De politie hoopt met 200 nieuwe camera’s, bovenop de 80 die al in Nederland staan, meer verdachten te kunnen spotten. Zij blijven grotendeels buiten beeld omdat ze de snelwegen mijden. Maar ook kan men sneller gestolen voertuigen spotten voordat men met de auto de grens over is. Er valt dus veel te zeggen over de nieuwe camera’s, zowel voor als tegen. De beelden van de voertuigen waar niets mee aan de hand is mogen nu nog kort worden bewaard. Dit wordt waarschijnlijk opgerekt naar 28 dagen voordat de gegeven worden gewist. Dinsdag wordt er in de Eerste Kamer over gestemd, de Tweede Kamer is al akkoord.

IJsselallee

Zwolle krijgt dus twee camera’s extra, naast de camera op de A28. Het gaat om de kruising met de Ittersumallee (ter hoogte van de gevangenis). Daar staan nu al flitsers en deze worden dus uitgebreid met automatische nummerplaatherkenning. Voor wie wil weten waar in de buurt van Zwolle nog meer van deze camera’s staan. Op de N50 op de Roggebotsluis en direct na Staphorst op de A28. En ook bij Nijkerk, bij de afslag naar Amersfoort-Vathorst, staat er ook eentje.

grijs is de bestaande ANPR-camera, rood zijn de nieuwe

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen