Raadsel van de camera’s op N35 tussen Zwolle en Heino

Camera's op de N35
Camera's op de N35
Foto: Redactie

Sinds kort staan er camera’s op de N35 tussen Zwolle en Heino bij de Ganzepan. Een speurtocht heeft tot nu toe niet tot een antwoord geleid.

Wie van Zwolle naar Heino rijdt komt een kilometer of drie na het stuk vierbaansweg de nieuwe camera’s tegen. Ze staan vlakbij Fakkert diervoeders en vallen op het eerste gezicht niet op. De grote vraag is waarvoor deze camera’s zijn bestemd. Zijn het snelheidscamera’s, om het verkeer te tellen of ANPR-camera’s. Een speurtocht levert tot dit moment geen bevredigend antwoord op. De leverancier van de camera’s mag vanwege privacy niets zeggen en verwijst naar de gemeente Raalte. Zij ontkennen iets te weten over de camera’s en verwijzen door naar de provincie Overijssel. Ook daar hult men zich in nevelen en omdat het een weg van Rijkswaterstaat is, moet daar maar worden geïnformeerd. Het kostte Rijkswaterstaat bijna een halve dag om uit te vinden dat de camera’s zijn geplaatst door de Landelijke Politie en dat Rijkwaterstaat alleen de vergunning heeft verleend. Na een paar dagen wachten op antwoord van de Landelijke Politie is er nog geen antwoord.

Het is geen geheim dat de gemeente Raalte graag ANPR-camera’s wil. Oud-burgemeester Martijn Dadema van Raalte sprak in 2019 het vermoeden uit dat de N35 wordt gebruikt door criminelen om zich te verplaatsen. Omdat er op veel snelwegen ANPR-camera’s hangen kunnen criminelen zich onzichtbaar over N-wegen verplaatsen.

Maar of het ANPR-camera’s zijn is nog in afwachting van het antwoord van de Nationale Politie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen