Digitale veiligheid, veilig buitengebied en inleveractie steekwapens: thema’s in de week van de veiligheid

Digitale veiligheid is een van de speerpunten
Digitale veiligheid is een van de speerpunten
Foto: Pixabay / Anete Lusina

Digitale veiligheid, een veilig buitengebied en een inleveractie voor steekwapens, dat zijn de thema’s in de week van de veiligheid van 11 tot en met 17 oktober.

In die week besteden alle elf IJssellandse gemeenten, waaronder Zwolle, met politie, Digitale veiligheid, een veilig buitengebied en een inleveractie voor steekwapens: dat zijn de thema’s in de week van de veiligheid en RIEC, aandacht aan het voorkomen en signaleren van criminaliteit. De nadruk ligt op veiligheid in het buitengebied en digitale veiligheid.

Tijdens de themaweek staan drie thema’s centraal.

  • Digitale criminaliteit

De samenleving digitaliseert en de ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op. Het brengt ook met zich mee dat criminelen digitaal slachtoffers maken. Het plegen van stafbare feiten met behulp van ICT is een groeiend fenomeen. Iedereen kan daar slachtoffer van worden. Preventie en bewustwording draagt bij aan het voorkomen van die misdrijven.

  • Kwetsbaar buitengebied

Veel mensen in het buitengebied zijn als verhuurder al slachtoffer geworden van criminelen. Onder valse voorwendselen huren een schuur en gaan er hennep kweken of starten een drugslaboratorium. Dit kan leiden tot grote schade. Daarnaast draait de verhuurder vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of drugslaboratorium.

  • Steekwapen inleveractie

Wapenbezit onder de jeugd neemt toe. Een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen ervan. Om wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, OM en gemeenten van 11 tot en met 17 oktober een inleveractie. Zwolse jongeren worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. Zij kunnen hiervoor terecht bij het politiebureau aan de Koggelaan van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17:00 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen