Actie tegen wapenbezit onder jongeren: een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool

Steeds meer jongeren hebben een mes op zak. Dat moet afgelopen zijn
Foto: Pixabay / Tumisu

De nieuwe campagne Drop je knife en doe wat met je life is van start gegaan om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool. Messen op zak zorgt voor onveilige situaties, want dan wordt het wapen sneller gebruikt met alle ellendige gevolgen van dien. De campagne ontmoedigt wapenbezit door jongeren op te roepen hun messen in te leveren.

Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek waar jongeren (anoniem en straffeloos) steekwapens kunnen inleveren. In een deel van de deelnemende gemeenten is het daarnaast ook mogelijk vuurwapens in te leveren. Check op www.dropjeknife.nl waar de inleverlocaties zijn. Voor Zwolle is dat het politiebureau aan de Koggelaan.

De campagne maakt onderdeel uit van het actieplan Wapens en Jongeren. Gemeenten met een urgente wapenproblematiek, de politie, het Openbaar Ministerie (OM), Halt, de William Schrikker Stichting Jeugdreclassering en Jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid doen er aan mee.

Het actieplan is vorig jaar november vastgesteld. Sindsdien werken de betrokken partijen nauwer samen om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van wapenbezit en wpaengebruik. Zij pakken het bezit van (steek)wapens aan met bijvoorbeeld preventief fouilleren, wapen- en kluisjescontroles op scholen en voorlichtingslessen op scholen.

Het belangrijk dat de regels over wapens voor jongeren duidelijk zijn. Een wapen op zak is verboden. Dat geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie iemand pakt met een steekwapen dan volgt een dikke boete. ”En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt’’, zegt minister Ferd Grapperhaus. Minister Sander Dekker: ”Een wapen dragen betekent te vaak: een wapen gebruiken. Zo loopt een woordenwisseling al snel uit in een steekpartij. Jongeren en wapens, die combinatie bannen we uit.’’

Verkoop verbieden

Minister Grapperhaus verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel in consultatie te doen om de verkoop van legale messen te verbieden aan minderjarigen. Ook is er overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en grote winkelketens over hoe winkeliers in de tussentijd al kunnen tegengaan dat legale messen aan minderjarigen worden verkocht.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden