De politieagent door de ogen van een verpleegkundige

Een lofzang van een verpleegkundige op de politieagent
Foto: Politie Zwolle

Politieagenten, laten we eerlijk zijn, ik ben er niet altijd dikke maten mee. Met name op die momenten dat een agent achter een container een laserstraaltje op mijn gestroomlijnde auto gericht heeft, of wanneer er een flap wappert achter mijn ruitenwisser omdat ik verkeerd geparkeerd sta. Geloof me, meerdere malen heb ik wel eens iemand subtiel stijf gescholden, in de auto dan hè, held dat ik ben

Door Rebecca Hoekstra-Andringa (verpleegkundige Isala)

Maar steeds vaker kom ik vanuit mijn professie als verpleegkundige (spoed eisende hulp voor hart em longpatiënten) in aanraking met de politie. Daarom dicht ik deze lofzang toe aan onze samenwerking, maar vooral aan de agent. Agenten, ben verrekte blij wanneer zij voorkomen dat een patiënt de hut kort & klein slaat zodat wij ons werk kunnen doen, want laten we eerlijk zijn met een grote mond redden we ons wel maar daarna wordt het wat penibeler. Echter het is veel meer dan dat …. De politie is vaak ter plaatse bij een reanimatie, soms als eerste hulpverlener.  De agent is degene die de patiënt aan de AED slingert, en omdat de eerste klap een daalder waard is, deze ook uitdeelt. Dat is fantastisch omdat dit een eerste levensreddende handeling is, met als gevolg zo weinig mogelijk schade aan het brein.

De agent reanimeert, en in bloedvorm is de politie bijna in staat om de patiënt door de stoeptegels heen te drukken met hartmassage. De agent reanimeert, registreert en informeert. Informeert familie van een reanimatie/trauma patiënt en begeleidt hen naar het ziekenhuis. In mijn ogen een stukje zorgverlening die soms kan grenzen aan alle logica van ons bestaan wanneer het om papa’s, mama’s en kinderen gaat.  De agent, die net als wij, familie moet vertellen dat hun geliefde is overleden en dat kinderen nooit meer thuis komen. Het zijn dezelfde agenten die een knuffelbeer aan een kind uitdelen wanneer er iets is gebeurd wat het verstandelijk vermogen van een kind te boven gaat.

Het zijn de agenten die op gepaste wijze een ruimte verlaten tijdens een slecht – nieuws gesprek om vervolgens om het hoekje te staan wachten om afscheid van de familie te nemen. En het zijn diezelfde agenten die mij in de ogen aankijken en weten dat het leven soms echt zo ontzettend klote kan zijn, om vervolgens zacht te zeggen; ‘’veel sterkte’’ Dit is een kant die bijzonder weinig wordt belicht, maar absoluut de bewustwording waard is. Dank daarvoor, dank voor de samenwerking.

Ik weet niet zo goed of dit uiteindelijk bij een politie-orgaan terecht komt, echter het is stijf een schot voor de boeg waard, om in de terminologie te blijven

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden