Op vakantie? eerst checken bij CJIB of het kan

Het Centraal Justitieel Incassobureau voor de overheid
Het Centraal Justitieel Incassobureau voor de overheid
Foto: Eigen foto

ZWOLLE  – De vakantieperiode breekt vandaag aan. Wie onbezorgd op reis wil kan beter voor vertrek even checken of er nog een boete open staat. Wie dat wel heeft loopt de kans dat de vakantie in duigen valt. Dus check voor vertrek nog even bij het CJIB of er nog een vordering open staat.

Stel, u komt met uw auto terecht in een grote verkeerscontrole. Of een motoragent houdt u staande met uw camper. De politie kijkt dan of u gesignaleerd staat in het Opsporingsregister. De Koninklijke Marechaussee controleert dat bij reizigers op de lucht- en zeehavens. Vervolgens blijkt dat u in het register staat omdat u een geldboete heeft openstaan, DNA-materiaal moet afstaan of een vrijheidsstraf moet uitzitten. Daar gaat uw vakantie. Want u moet eerst nog een straf van drie weken uitzitten. Of uw camper wordt in beslag genomen. Of u mist uw boot of vliegtuig omdat u eerst nog een boete moet betalen. Zorg ervoor dat u minimaal een week voor vertrek uw signalering heeft afgehandeld. Zo komt u onbezorgd door elke controle.

Hoe weet ik of ik gesignaleerd sta?

U kunt zelf nakijken of er nog verkeersboetes openstaan via de website van het CJIB. Klik op Digitaal Loket. U hebt dan wel een DigiD-code nodig. Meestal kunt u de boete direct betalen via iDEAL of een gespreide betaling aanvragen.

CJIB

U kunt via de website van het CJIB een overzicht opvragen van alle openstaande verkeersboetes en strafrechtelijke vorderingen (denk aan strafbeschikkingen, boetevonnissen, schadevergoedingsmaatregelen, transacties en ontnemingsmaatregelen). Het overzicht wordt naar uw Berichtenbox verstuurd, of u ontvangt het overzicht per post als u geen DigiD-code heeft. Als u het overzicht per post ontvangt, kunt u een geldboete niet met iDEAL betalen. U kunt het bedrag zelf overmaken, of u kunt zich melden op het politiebureau. Als u de boete op het politiebureau betaalt kan de politie uw signalering ook meteen verwijderen uit het Opsporingsregister.

Politiebureau

Het kan zijn dat u nog andere geldboetes moet betalen, DNA moet afstaan of een straf moet uitzitten. Meld u zich dan met een geldig legitimatiebewijs op een politiebureau bij u in de buurt. Als er geen zaken meer openstaan in het Opsporingsregister kunt u met een gerust hart op vakantie!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen