112

Politie in Zwolle start nieuwe pilot ‘verkeerslichtbediening’

Hoofdagent Michael van der Weide
Hoofdagent Michael van der Weide
Foto: Politie Zwolle
ZWOLLE – De politie in Zwolle start binnenkort met een nieuwe pilot verkeerslichtbediening. Het doel is om de verkeersveiligheid te vergroten en het beperken van de verkeersongevallen waarbij politieauto’s betrokken zijn.

Altijd doorgang bij verkeerslichten wanneer dat nodig is. Op en rondom kruispunten kan een spoedrit nog wel eens gevaarlijke situaties opleveren omdat de politie sneller door het verkeer beweegt dan het overige verkeer. Met de regelmaat wordt de politie niet gehoord of gezien. Daarom is de pilot ontwikkeld waarbij de politie zelf de verkeerslichten op afstand kan bedienen.

Verkeerslichtbediening

De dichtstbijzijnde verkeerslichten passen zich door de verkeerslichtbediening in de aut aan de rijrichting van de politie en welke kleur de politie zelf kan bepalen. De overige verkeerslichten passen hier automatisch op aan. Rap door groen, dus. De politie verwacht, rekening houdend met de eigen snelheid en het overige verkeer, dat de aanrijtijden naar een melding kunnen worden verkort en de verkeersveiligheid wordt vergroot. 

Achtervolgingen

In de praktijk gaan de functies van het nieuwe kastje in de auto met name getest worden tijdens; staande houdingen, spoedritten of achtervolgingen. De bediening in de auto werkt op 150 meter van naderende verkeerslichten om zo de veiligheid van een ieder te kunnen waarborgen. Het systeem houdt rekening met de snelheid van het dienstvoertuig.

Landelijk blijven de brancherichtlijnen van toepassing voor de politie.

Wie wil weten wat te doen bij het naderen van een hulpverleningsvoertuig met zwaailicht en sirene u nadert kan kijken voor tips op Zwaailicht en sirene of kijk voor een handige uitleg over het nieuwe kastje in de politieauto met deze handige uitleg in een korte video

Het handige kastje in de politieauto

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen