Zwolle herdenkt de doden en viert 80 jaar bevrijding met het Bevrijdingsfestival

02 mei , 9:13 Oorlog en vrede
schermafbeelding 2025 05 01 201823
Het monument in het Ter Pelkwijkpark | Google Maps

De dodenherdenking kent dit jaar de 80e keer. Zwolle herdenkt de doden van oorlogen - en met name de Tweede Wereldoorlog - op 4 mei en de dag erna barst de vreugde los bij het Bevrijdingsfestival. 

Op zondag 4 mei zijn er in de ochtend korte ceremonies op verschillende begraafplaatsen in de stad. ’s Avonds is de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark, voorafgegaan door de Stille Omgang. Gedeputeerde Erwin Hoogland, burgemeester Peter Snijders en andere collegeleden nemen aan het programma deel. Op maandag 5 mei vieren we de bevrijding met het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden. Burgemeester Peter Snijders houdt de openingstoespraak vanaf het hoofdpodium.

Korte ceremonies oorlogsslachtoffers

Tot 2011 verzorgde het Voormalig Verzet bloemleggingen bij de oorlogsgraven in Zwolle. De laatste jaren verzorgde de gemeente bloemen op 4 mei. In jubileumjaren leggen burgemeester en wethouders zelf de bloemen. Dit gaat gepaard met een korte ceremonie waarbij ook enkele veteranen aanwezig zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom. Het tijdschema is als volgt:

10.30 uur Begraafplaats Kranenburg (burgemeester Snijders)

11.00 uur Begraafplaats Bergklooster (burgemeester Snijders)

12.00 uur Monument Meppelerstraatweg (wethouder Roelfs)

12.30 uur RK Kerkhof (wethouder Roelfs)

13.30 uur Begraafplaats Voorst (wethouder van Willigen).

Wethouder Spaans is ’s avonds aanwezig bij de herdenking in Windesheim.

Stille Omgang

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en

19.10 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Vandaaruit vertrekt de stoet om 19.10 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden:

Menno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel en Ter Pelkwijkpark (centrale oorlogsmonument).

Herdenking

Burgemeester Peter Snijders spreekt tijdens de plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument die onder leiding staat van ceremoniemeester Arjan Duijn. Ook zijn er voordrachten van scholier Tijn van Marion en stadsdichter Gertrüd Reinink. Gedeputeerde Erwin Hoogland en burgemeester Peter Snijders leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Aan de plechtigheid werken vele mensen en organisaties in de stad mee, zoals het Kinderkoor Konstantijn en een kopergroep van harmonieorkest De Bazuin Zwolle, studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Deltion College Zwolle, Vereniging Veteranen Zwolle, Korps Nationale Reserve (Natres), trompettiste Alike Jonkman, sopraan Melissa van Voorst, celliste Isabelle Gouder de Beauregard, Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël en scouting verenigingen uit de stad.

Nationale viering bevrijding 5 mei

De opening van het Bevrijdingsfestival is om 11.45 uur vanaf het hoofdpodium in Park de Wezenlanden. Atleten van AV PEC 1910 brengen het vuur vanuit Wageningen. Burgemeester Peters Snijders richt zich in een toespraak tot het publiek na het vlaghijsen en het Wilhelmus. Diverse collegeleden wonen verschillende programmaonderdelen bij. Kijk voor meer informatie op: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl