Nederland en België gaan een gezamenlijke taakgroep opzetten op het gebied van maritieme special forces. De zogeheten Combined Special Operations Maritime Task Group (C-SOMTG) is mogelijk al vanaf volgend jaar wereldwijd in te zetten. En dat in alle geweldsspectra. Beide landen hebben hier gisteren hun handtekening voor gezet.
Vanuit de C-SOMTG gaan de militairen onder meer gezamenlijke trainen en volgen zij dezelfde opleidingen. Daarnaast verwerven Nederland en België samen materieel voor de special forces. Ook op het gebied van tactiek, techniek en procedures is sprake van eventuele samenwerking. Dit komt niet alleen de onderlinge samenwerking ten goede, maar leidt ook tot uniformiteit.
Generaal-majoor der mariniers Jan Hut (Commandant NLD SOCOM) en Stafbrevethouder kolonel Wim Denolf (Director BEL SOCOM) zetten hun handtekening.
Eén team
De NAVO vraagt aan zowel Nederland als België om inzetbare maritieme Special Operations Forces (SOF) capaciteit. Binnen Nederland is de Netherlands Maritime Special Operations Force (NLMARSOF) hiervoor verantwoordelijk. Bij de zuiderburen gaat het om de Special Forces Group.
Hoewel beide SOF-eenheden al intensief samenwerken, stelden zij zich tot nu toe apart van elkaar gereed. Met de oprichting van de C-SOMTG is dat verleden tijd. Deze special forces gaan voortaan vaker als één team te werk.
NATO Force Model
Met de ondertekening geven beide landen gevolg aan een wens die al enkele jaren geleden werd uitgesproken. Het voornemen is uitgewerkt tot een concreet plan, dat ook voldoet aan ontwikkelingen vanuit het NATO Force Model.
Op het gebied van Special Operation Forces zit de krijgsmacht sowieso niet stil. Eerder deze maand is het 300 Special Operations Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen nog opgericht. Daardoor beschikken de troepen die speciale operaties uitvoeren over ‘eigen’ helikopters.