Ruben Brekelmans: ''Komt er oorlog dan moét Defensie kunnen rekenen op maatschappij''

17 jan , 18:40 Oorlog en vrede
schermafbeelding 2025 01 17 184148
Minister van Defensie Ruben Brekelmans | Youtube

“Wat kunt u doen voor de krijgsmacht?” Dat is volgens minister Ruben Brekelmans de vraag waar het nu om draait. Terwijl dit nog niet zo lang geleden juist andersom was “wat kan de krijgsmacht voor u doen”. Brekelmans zei dit vandaag via video op het zogeheten Mauritssymposium in Utrecht. Dat ging over de noodzaak van een weerbare samenleving. Overheid en bedrijfsleven bespraken hoe die samen te vergroten.

Want dat dit nodig is staat buiten kijf. De internationale veiligheidssituatie verslechtert in hoog tempo. Nederland is nu al doelwit van hybride aanvallen, zoals cyberoperaties, spionage en sabotage. Stel dat er echt conflict komt op NAVO-grondgebied en Nederland moet een bondgenoot helpen verdedigen? Dan kan de krijgsmacht het niet alleen. Defensie moét dan kunnen rekenen op de maatschappij. In de huidige grijze zone tussen vrede en oorlog moet iedereen zijn voorbereid op noodscenario’s. Zodat de samenleving te allen tijde kan blijven draaien.

Voorbereiden

Onmisbaar is de inzet van het bedrijfsleven en betrokken organisaties. Denk aan de banken die cyberaanvallen afslaan, en zo chaos voorkomen. Of neem ziekenhuizen die zijn voorbereid op grote aantallen gewonden. Zekerheid moet er ook zijn voor het vervoer van militairen en materieel door Nederland. Daarvoor zijn onder meer transport- en havenbedrijven nodig. Bovendien moeten de defensie-industrie en kennisbedrijven voldoende produceren en innoveren. Dit is slechts een greep uit een lange lijst van noodzakelijke maatregelen.

Besef van urgentie

De ongeveer 400 deelnemers probeerden in werksessies antwoord te geven op vragen als: hoe draait uw bedrijf door als stroom en dus ook internet uitvalt? Bent u bereid iets in te leveren om de weerbaarheid van uw organisatie te vergroten? En hoe zorg je dat iedereen zich mede verantwoordelijkheid voelt? Is het besef van urgentie daarvoor groot genoeg? Zo niet, wat is er nog meer nodig om mensen wakker te schudden?

Want een weerbare samenleving ontmoedigt de vijand om aan te vallen. Of zoals de minister het formuleerde: “Een weerbare samenleving is ook een vorm van afschrikking. Geloofwaardige afschrikking is een totaalpakket.”

NAVO-top

Over die weerbaarheid van landen spreken regeringsleiders ook op de NAVO-top in juni. Het symposium was de aftrap van een aantal evenementen in aanloop naar die bijeenkomst.