De huidige geopolitieke verhoudingen zijn complex en gespannen. Eigen belangen en macht spelen voor individuele staten een steeds grotere rol. Nederland dient zich te positioneren in een wereldorde die niet, of steeds minder, naar onze waarden is gevormd. Dat is het beeld dat duidelijk uit 2 rapporten naar voren komt. Het gaat om de vandaag gepresenteerde Strategische Monitor-rapporten van Instituut Clingendael en The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).
Zowel HCSS als Instituut Clingendael zijn van oordeel dat Nederland die onderscheidende plek waar mogelijk met bondgenoten in Europa moet verwerven.Beide rapporten onderstrepen hiermee ook het belang van investeringen in veiligheid en Defensie, zoals al is opgenomen in de Defensienota 2024.
Vergroot afbeeldingToon optiesV.l.n.r.: HCSS-auteur Frank Bekkers, minister van Defensie Ruben Brekelmans en HCSS-oprichter Rob de Wijk.
Minister van Defensie Ruben Brekelmans kreeg beide uitgaven uit handen van auteurs Frank Bekkers (HCSS) en Koen Aartsma (Clingendael).De rapporten beschrijven trends en ontwikkelingen in de internationale orde, die van invloed zijn op de veiligheid van Nederland. Een weerbare samenleving is daarbij noodzakelijk om bestand te zijn tegen (internationale) ontwrichtende incidenten. Verder komen de mondiale aspiraties van Rusland en de handelsspanningen tussen China en de VS in de monitors aan bod.
Onder de aanwezigen waren ook directeur Instituut Clingendael Monika Sie Dhian Ho en HCSS-oprichter Rob de Wijk.
Vergroot afbeeldingToon optiesV.l.n.r.: Clingendael-auteur Koen Aartsma, minister van Defensie Ruben Brekelmans en directeur Instituut Clingendael Monika Sie Dhian Ho.
Brekelmans liet weten graag en goed gebruik te maken van bijdragen zoals van kennisinstituten HCSS en Clingendael.”Voor Defensie is het van groot belang de geopolitieke turbulentie en stapeling van veiligheidsdreigingen te doorgronden. De strategische monitors zijn hiervoor een waardevol instrument. Deze stellen ons in staat om ons beter te wapenen tegen toekomstige dreigingen. Daarnaast om te anticiperen op mogelijke scenario’s en om internationale partnerschappen te versterken.”
Beide Strategische Monitor-rapporten zijn tot stand gekomen in het kader van het zogenoemde Progress 2.0 onderzoeksprogramma (2020-2024). Buitenlandse Zaken en Defensie financieren dat.
Tot vorig jaar stelden beide instituten samen een jaarlijkse monitor op. Dit jaar is gekozen voor 2 versies met een verschillende insteek. Clingendael heeft vooral actoren geanalyseerd en scenario’s uitgewerkt, HCSS heeft voor een meer thematische analyse gekozen. Beide rapporten vullen elkaar hiermee aan.
Met Progress 3.0 (2025-2030) wordt Clingendael in de toekomst alleen verantwoordelijk voor het opstellen van de Strategische Monitor.