Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat binnen afzienbare tijd beginnen met de bouw van een nieuw gemaal in de Westerveldse Aa aan de Langenholterdijk in
Zwolle. Het waterschap moet het oude gemaal
Westerveld eind dit jaar heben vervangen. Dit betekent wel dat de dijk tussen de Langenholterdijk en Brinkhoekweg is afgesloten.
Gemaal Westerveld aan de Langenholterdijk 3 zorgt voor voldoende water in het recreatiegebied Wijde Aa en in de wijk
Aa-landen. Het gemaal, gebouwd in 1965, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom komt er een nieuw gemaal, waardoor het waterschap beter kan anticiperen op extremen in het weer, zoals flinke plensbuien of juist langdurige droge periodes. Weersomstandigheden die steeds vaker voor komen.
Dijk afgesloten
Halverwege mei wordt gestart met de klus. Vanwege de veiligheid is besloten om de dijk, tussen de Langenholterdijk 3 en de Brinkhoekweg 1, vanaf halverwege mei tot eind december af te sluiten. Wandelaars en fietsers kunnen dan niet over dit stukje dijk. Uiteraard doet het waterschap er alles aan om hinder te beperken en worden maatregelen getroffen om de veiligheid van weggebruikers te waarborgen. Eventuele verkeersmaatregelen worden met bebording aangegeven. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind december 2023 afgerond.
Westerveldse zijl
Rond 1870 werd een stoomgemaal gebouwd bij het sluisje ‘Westerveldse zijl’ om water naar het Zwarte Water te pompen. Deze voorloper is in 1930 vervangen door een elektrisch gemaal. Het huidige gemaal Westerveld stamt uit 1965 en is technisch gezien aan het einde van zijn levensduur. Daarnaast voldoet het gemaal niet aan de eisen van deze tijd. Zo is het bijvoorbeeld in de huidige situatie lastig om veilig het onderhoud uit te kunnen voeren. Daarom is er een nieuw gemaal ontworpen met een knipoog naar de historie en het water.
Het nieuwe gemaal wordt een laag gebouw tussen de dijk en de kolk, en maakt een verwijzing naar de Westerveldse zijl. Dat was ooit een opening in de dijk om het water van de Westerveldse Aa af te voeren. Het uiterlijk van het gemaal krijgt een natuurlijke uitstraling door het gebruik van duurzaam hout en een groen dak. De houten ‘rietkraag’ verbindt het gemaal met de kolk en de dijk. Op de zijgevels maakt de ‘rietkraag’ een golfbeweging die verwijst naar de beweging van water. Deze toepassing geeft het gemaal een duurzaam en natuurlijk karakter dat naadloos past in het landschap.